Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To teraz Ja zapodam zagadke :)

Jest staw . Kazdego dnia zarasta 2x wiecej niz dnia poprzedniego .

Calosc zarasta 30 dni

Pyt : Ktorego dnia jest zarosnieta polowa stawu .

Edytowane przez siwy19941
Napisano (edytowane)

Emm przedostatniego?

Dobrze , 29 dzien :) .

+ za szybkie rozwiazanie .

kolejna zagadeczka :

Male , biale , bez rak i nog ? :)

Napisano (edytowane)

No wkoncu.. :P Zgadlas bo to twoja zagadka byla kochanie :P:* .

Zagadka kolejna :

Wieczorem, od strony podwórza, na pierwsze piętro domu wchodzi po drabinie złodziej. Spogląda dyskretnie przez szybę do pokoju i w półmroku widzi leżącego w łóżku Johna Smitha, który nie śpi. Spokojnie wyciąga nóż do szkła, wycina otwór w szybie i wchodzi do pokoju. Cały czas patrzy na Johna, a John na niego. Złodziej bez zbytniego pośpiechu otwiera wszystkie szuflady i nagle znajduje małą szkatułkę, a w niej cenne klejnoty, od wielu lat należące do rodziny Johna Smitha. Bez nerwów wkłada je do kieszeni i wychodzi przez okno.

Dlaczego John Smith nie reaguje? John, że jest w pełni zdrowy, nie ma żadnych problemów psychicznych, ma w pełni sprawne wszystkie zmysły, nie jest związany, nie zna złodzieja.

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Dam wam swoją zagadkę :)

Miałem to ostatnio na ciekawej rozmowie kwalifikacyjnej w pewnej instytucji :)

i bez bicia się przyznam ze rozwiązałem to w ok 3-4 minuty :) więc nie daję nic trudnego :)

a więc:

Otrzymujecie do ręki 12 identycznych kul. Kule wizualnie są identyczne.

Jednak jedna kula jest cięższa lub lżejsza od innych. Aby dowiedzieć się, która kula jest lżejsza/cięższa macie wagę (wiecie taka jak na bazarach - wahadłowa ) lecz jest jedno ograniczenie :) możecie tej wagi użyć tylko 3 razy(trzy ważenia).

Proszę powiedzieć mi jak można sprawdzić, która kula jest cięższa/lżejsza od jedenastu innych kul :)

Opis jak to zrobić proszę podać w postach :)

czekam na odważnych :)

Edit://

Neriel nie podawaj rozwiązania wcześniej niż po 6 - 8 odpowiedziach innych ;)

Edytowane przez hhsnake0
Napisano

Moze chodzi o to zeby nie uzywac wagi tylko sprawdzic recznie ktora jest ciezsza od innych .

Np jedna kule bierzecie do lewej reki a do prawej druga kule i na oko porownujecie ktora ciezsza lub lzejsza od innych .

i tak z kazda kula .. :P Moge sie mylic

Napisano (edytowane)

Akurat też mi tak się zdaje, że bez podania wagi jaką mają 11 kul identycznych, jest to nie do rozwiązania, choć mogę się mylić :D ale mój sposób swoją drogą, też był dobry :D

EDIT:

No, ale jeśli masz różnice rzędu 25g, to nie wyczujesz tego w ręce :)

Edytowane przez Darth Misiek
Napisano (edytowane)

powiem wam tak ;) 11 kul jest identycznej wagi a jedna z nich jest albo cięższa albo lżejsza :)

aby wam było łatwiej :)

to 1 kula waży 998kg lub 1000kg a 11 innych waży 999kg ;)

daję duże wagi ale to bez znaczenia :) ale może wam się to przyda xD

Edytowane przez hhsnake0
Napisano (edytowane)

dobra wiem jak rozwiac, moge podac odpowiedz? :D'

'

edit: podaje :P

1 ważenie:

4 kule | 4 kule (wiemy ile jedna wazy załozmy 1)

jesli wyjdzie, że mają tyle samo to bierzemy pozostałe 4:

2 ważenie:

2 kule (ważą wiecej)| 2 kule(ważą 2)

bierzemy ciezsze:

3 ważenie:

1 kula 1 i druga wazy wiecej

jest tez opcja ze wsrod pierwszych 8 nie bedzie rownosci wtedy bierzemy po dwie kule z kazdej czworki i sprawdzamy czy sie zgadza waga czy nie, mam nadzieje, ze czaiucie bo ciezej mi to wytlumaczyc:P

Edytowane przez aleksiejs
Napisano

Najpierw kładę na wagę po 6 kul z każdej strony...któraś strona będzie cięższa/lżejsza..

zostaje mi 6 kul..kładę po 3 z każdej strony..któraś strona będzie Cięższa/lżejsza..

potem ostatnie wazenie kładę 2 obojętnie jakie kule i jeśli któraś z nich będzie Cięższa/lżejsza to ta...jesli nie to ta której nie zważyłem..;D..

chyba jakoś tak to będzie...;D

Napisano (edytowane)

Twoim sposobem, bierzesz pierwsze 4 kule, rowne 4kg, bierzesz drugie 4 kule, również 4 kg, teraz z pozostałych 4 wybierz jedną, przy jednym ważeniu która będzie tą poszukiwaną :D

EDIT:

ZdzisLG, jesli tak ma to wygladac to ta waga o ktorej mowiles, czyli wahadlowa o ile dobrze pamietam się nie nadwała by do tego, gdyż tam 100g (po jednej stronie) odpowiadało 1kg z drugiej strony :D

Edytowane przez Darth Misiek
Napisano

no ale nie wiecie czy jest cięższa czy lżejsza musicie opisać jak to odróżnić ;)

czyli musicie podać dokładnie kiedy jest cięższa ( i skąd to wiecie) a kiedy lżejsza ;P

proszę o dokładniejsze opisanie ;)