Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trójkąty (te 2 małe) nie są podobne - jeden ma tg 2/5, a drugi 3/8, więc nie można z nich zbudować większego trójkąta, bo wyjdzie coś jakby czworokąt.

W górnym mamy czworokąt z bokiem przy trójkątach lekko wgniecionym do środka, a w dolnym bok ten jest minimalnie wybrzuszony i zabiera te pole 1 kwadracika :P

Napisano

No to z kolei coś innego (pewnie też wszyscy znają :))

Pożyczę od Pana X 25 zł i od Pana Y 25 zł, razem mam 50 zł.

45 zł zainwestuje(w coś), zostaje mi 5 zł.

3 zł pożyczę Panu Z to zostaje mi z tych 5 zł tylko 2 zł.

Oddam Panu X 1 zł i Panu Y 1 zł więc będę im winny jeszcze po 24 zł

co daje mi razem długu 24+24 =48zł

No i jak Pan Z odda mi 3 zł to razem 48+3 =51

Gdzie zarobiłem złotówkę ? :)

Napisano

a kto sobie z tym zadaniem poradzi :D

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2012/03/751f2a02a8a583cda44ed0ef4b24ebfe.jpg?1331550432

Napisano

No to z kolei coś innego (pewnie też wszyscy znają )

Pożyczę od Pana X 25 zł i od Pana Y 25 zł, razem mam 50 zł.

45 zł zainwestuje(w coś), zostaje mi 5 zł.

3 zł pożyczę Panu Z to zostaje mi z tych 5 zł tylko 2 zł.

Oddam Panu X 1 zł i Panu Y 1 zł więc będę im winny jeszcze po 24 zł

co daje mi razem długu 24+24 =48zł

No i jak Pan Z odda mi 3 zł to razem 48+3 =51

Gdzie zarobiłem złotówkę ?

Było podobne zadanie, ale o dostawcy pizzy czy coś w tym stylu. Złotówki nie zarobiłeś. Wszystko się zgadza. To takie złudzenie. ;) Jak się wszystko od tyłu zrobi to wyjdzie to 50zł. :D Tylko tak się to wydaje, że 1zł zostaje.

Jeśli miałem 50zł, zostało mi 5zł, 3zł pożyczyłem komuś i po 1 zł im oddałem to jestem bez kasy. Nagle 45zł mi się zwróciło i tamten Z oddaje mi 3zł. Mam już 48zł to im po te 24zł oddaje (24zł + wcześniejsze 1zł=25zł od jednego). Zgadza się. Jak przestawimy fakty to coś może nam nie wyjść. Stąd ten zysk pewnie. ;D

• 8 miesięcy temu...
Napisano

no dobra. troche pora odswiezyc temacik :P ciekawy jestem,czy ktos sobie poradzi :D

http://www.picshot.pl/pfiles/253154/001.png

http://www.picshot.pl/pfiles/253159/002.png

Gość karaluch
Napisano

.....normalnie

Zagadka.

Mam paczke fajek w ktorej znajduja sie trzy papierosy. Jednego papierosa dalem deusxowi, drugiego nerielowi, a trzeciego dostal marshal. Jeden papieros zostal w pudelku. Jak to zrobilem ?

Napisano (edytowane)

trudne takie dam :D

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2012/11/9421a4f3409dd6074f8bc1302dd1498b_original.jpg?1353104714

Edytowane przez -shiwa-
Napisano

Odpowiadam razem z moimi rozpiskami :D

1.bellatrix

2.fornax

3.enif

4.deneb

5.castor

6.atria

7.gemma

male:

castor

fornax

gemma

srednie:

enif

bellatrix

duze:

deneb

atria

B/D - fornax

Trochę się przy tym namęczyłem, ale fajna zagadka, leci plus.

Napisano (edytowane)

Późnym popołudniem, od strony ogrodu, na drugie piętro domu wchodzi po drabinie złodziej. Spogląda dyskretnie przez szybę do pokoju i w półmroku widzi leżącego w łóżku Stefana Burczymuchę, który nie śpi. Spokojnie wyciąga nóż do szkła, wycina otwór w szybie i wchodzi do pokoju. Cały czas patrzy na Stefana, a Stefan na niego. Złodziej bez zbytniego pośpiechu otwiera wszystkie szuflady i nagle znajduje małą szkatułkę, a w niej cenne klejnoty, od wielu lat należące do rodziny Stefana Burczymuchy. Bez nerwów wkłada je do kieszeni i wychodzi przez okno.

Dlaczego Stefan Burczymucha nie reaguje? Stefan jest w pełni zdrowy, nie ma żadnych problemów psychicznych, ma w pełni sprawne wszystkie zmysły, nie jest związany, nie zna złodzieja.

Edytowane przez valentine28
Napisano

skoro jest zdrowy, nie zna złodzieja to w domyśle żyje więc raczej nie jest namalowany, a co do ubezpieczenia to skoro są to rodzinne klejnoty to nie tylko mają wartość materialną :D ja nie znam odp niestety;p ale pomyślę to może wpadnę na coś, Shiwa widziałem kogoś kto śpi z otwartymi oczyma? (bo ja tylko jak ktoś zgona zaliczył :P)

Napisano (edytowane)

poki co jeszcze nikt nie zgadl :P Mogę podpowiedzieć, że nikt z was nie jest nawet blisko :D (zagadka z internetu, troche zmieniona przeze mnie, tak aby bylo trudniej znalezc ^^ :) )

Edytowane przez valentine28