Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie czytasz całości zdaje się..

Temperatura jest zmienna, więc wzrost nie jest dla wszystkich taki sam.

Podałem idealny przykład i ni cholery nie zdobędziesz procentowo takiego przyrostu jak ja.

I masz kolejny:

Mamy oboje 67 lvl ekstratkora, ja mam min. 100°C, Ty masz min. -35°C.

Oboje ochładzamy na maksa o 65°C i oto co otrzymujemy.

Moje wydobycie: 2.448.868.250 -> 3.172.397.505

Twoje wydobycie: 3.951.582.857 -> 4.675.112.113

Mój przyrost: 29,55%

Twój przyrost: 18,31%

Obojgu nam przybyło 723 529 256 deu wydobycia, ale co z tego, skoro dla mnie to więcej znaczy?

Napisano

Nie czytasz całości zdaje się..

Temperatura jest zmienna, więc wzrost nie jest dla wszystkich taki sam.

Podałem idealny przykład i ni cholery nie zdobędziesz procentowo takiego przyrostu jak ja.

I masz kolejny:

Mamy oboje 67 lvl ekstratkora, ja mam min. 100°C, Ty masz min. -35°C.

Oboje ochładzamy na maksa o 65°C i oto co otrzymujemy.

Moje wydobycie: 2.448.868.250 -> 3.172.397.505

Twoje wydobycie: 3.951.582.857 -> 4.675.112.113

Obojgu nam przybyło 723 529 256 deu wydobycia, ale co z tego, skoro dla mnie to więcej znaczy?

Bo nasze niezrozumienie polega na tym, że Ty liczysz % od innego poziomu czy od cholera wie czego.

Ja wyliczyłem, że na konkretnym lvl extraktora jest dokładnie taki sam wzrost wydobycia co 1 stopień i wynosi 0,311%

Tak będzie na 70lvl i tak samo będzie na 46lvl extraktora.

Obniżysz temperaturę na 45lvl extraktora, to wydobycie Ci wzrośnie o 0,311% - tak jest dla wszystkich lvl

Napisano

Mówię o TEMPERATURZE nie żadnym lvl ekstraktora...

Wychodzą inne % widzisz je? Czytałeś to co zacytowałeś? Tam jest ten sam ekstraktor, ta sama gra, ten sam wzór na wydobycie, a jednak przyrost inny, bo 2 planety nie są takie same pod względem temperatury.

Mówiłem, że różnice są bardzo małe - stąd ten ślepy punkt widzenia. Patrzysz na różnice między temp. 0 i -1, a ja spojrzałem na to w pełnym zakresie temperatur i zobaczyłem, że różnice nie są stałe. Na przestrzeni jednego stopnia ich nie zaobserwujesz.

Wkleiłbym tabelkę ale obawiam się, że i ten przykład byś zignorował.. poza tym sam potrafisz ją sobie zrobić w minutę.

Napisano (edytowane)

a ja ci mówię, że jesteś w błędzie, bo każdy kolejny stopień podnosi nam wydobycie ale względem wydoycia bazowego a nie tego, które mam 1 stopień mniej

edit:

może i masz rację w pełnym spectrum temparatur. Ja sprawdzałem wzrost na przestrzeni około 7 stopni, wszędzie wychodził dokładnie taki sam wzrost, dokładnie 0,3115264798% względem wydobycia na konkretnym lvl extraktora

Edytowane przez DropShot
Napisano

Przykład tak jak sam powiedziałeś - względem wydobycia bazowego, nie 1°C mniej - podałem wyżej.

Oboje 67lvl ekstraktora, oboje o 20°C oziębiamy i wyniki takie:

Licząc surowce dostaniesz tyle samo, licząc procenty ten kto ma ciepłe planety ten zyska więcej.

Z tym, że aby te różnice były widoczne porównałem maksymalną i minimalną temperaturę. Tylko 11,5% różnicy.

Może nie ogarniasz dzisiaj, bo taki dzień (bywało nie raz już tak) więc najprostszy możliwy przykład z życia.

Ja mam dychę, Ty tysiaka. Wygraliśmy stówkę w lotku i kto się bardziej ucieszy?

Napisano

Oboje 67lvl ekstraktora, oboje o 20°C oziębiamy i wyniki takie:

tylko że oboje oziębiamy z róznych temperatur a Ty sumujesz zyski.

Pytanie bazowe było ile daje 1 stopień - odpowiedź / 0,311% wydobycia

Napisano (edytowane)

Podziel przez 65 moje wyniki i masz, że ja zyskałem 0,45%, a Ty 0,28%, więc jednak nie 0,311%. Jakby było 0,311% to byśmy oboje zyskali 20,215%

Na te pytanie nie idzie odpowiedzieć jednoznacznie. Można tylko podać przedział.

Edytowane przez Neriel
Napisano

każdy zyska względem swojego wydobycia na konkretnym lvl taką samą ilość % wydobycia równą o,311%

jakbyś nie liczył, każdemu wyjdzie to samo. Chodzi o wzrost względem bazowego wydobycia. NA konkretnym lvl ekstraktora każdy stopień daje taki sam wzrost, dokładnie taki sam.

Mając 70lvl. za każdym obniżeniem temp wydobycie wzrasta dokładnie o tą samą ilość deuteru, ponieważ wydobycie jest liczone od lvl (stała) i temp (zmienna) wzrost po zmianie zmiennej to 0,311%

Moja matematyka mi nic innego nie tłumaczy.

Tak serio to nie rozumiem Twoich różnic w procentach. Pewnie biorą się z tego, że porównujesz wydobycie z różnych temparatur

Napisano

Przeczytałem tą Waszą dyskusję i aż mnie głowa rozbolała :) Drop :) na wszystkie świętości zaklinam Cię daj już spokój :) Neriel i tak wykazał wiele cierpliwości tłumacząc ci to jak małemu dziecku a i tak jakbyś w ogóle nie zauważał o czym mówi. Jego przykład z kasą był chyba najprostszy jaki mógłbym sobie wyobrazić a i tak stajesz okoniem.

Podam to w taki sposób;

Pracujecie w jednej firmie, Ty jako wykwalifikowany robotnik z pensją 2.000 a Neriel jako kierownik działu z pensją 10.000, dostajecie nagrodę po 1.000 kto dostał więcej? odpowiedź nikt, dostaliście tyle samo ale dla Ciebie to aż 50% miesięcznego wynagrodzenia a dla Neriela zaledwie 10%.

Widzisz to?

Napisano (edytowane)

Na początku już powiedziałem, że temperatura nie jest stałą tylko zmienną - nie ma temperatury bazowej. Nie ma czegoś takiego, że ja sobie policzę od 80, a inny od -25 i to samo wyjdzie, bo nie liczymy od tego samego punktu, a mnie guzik obchodzi ile BYM MIAŁ przyrostu jakbym liczył od 0°C, mnie interesuje ile ja faktycznie tego przyrostu dostanę względem MOJEJ temperatury.

Tak jakbyś powiedział, że jak dostałem 1000 zł premii i zapytam ile to jest % to powiesz, że 10%. Jak kurde 10% jak zarabiam 2000 i dla mnie to 50%?

Łapaj tabelkę i nie ciągnij tematu xP

http://imageshack.us/a/img547/6290/afafaa.png

Edytowane przez Neriel
Napisano

Znalazła się chwila wolnego czasu to podliczyłem u siebie ile już w sumie wydałem na oziębianie, więc o ile nigdzie się nie pomyliłem w obliczeniach to się nazbierało tego w sumie: 2.671.250 ^_^

2,5 mln trytu a dobowo ile deuteru na tym zyskałeś? :>

Napisano

Myślę, że tak z 5% by było. Alternatywą oziębiania mogłaby być giełda trytu, w której bardziej rozwinięci pod względem PTE gracze mogliby sprzedawać tryt innym. Niestety pomysł ten poszedł z jakiegoś powodu w zapomnienie.

Napisano

2,5 mln trytu a dobowo ile deuteru na tym zyskałeś? :>

Szczerze nie mam zielonego pojęcia ;] nigdy tego nie podliczałem, ale dużo tego nie będzie ze względu na fakt, że średnio latam po 25kk szperek ;] Raczej jestem nastawiony na kolekcjowanie trytu, niżeli deuteru ;]

Napisano

Szczerze nie mam zielonego pojęcia ;] nigdy tego nie podliczałem, ale dużo tego nie będzie ze względu na fakt, że średnio latam po 25kk szperek ;] Raczej jestem nastawiony na kolekcjowanie trytu, niżeli deuteru ;]

Chodziło mi o przyrost wydobycia;]

Napisano

Myślę, że tak z 5% by było. Alternatywą oziębiania mogłaby być giełda trytu, w której bardziej rozwinięci pod względem PTE gracze mogliby sprzedawać tryt innym. Niestety pomysł ten poszedł z jakiegoś powodu w zapomnienie.

jak i wiele innych dobrych pomysłów.

A akurat giełda trytu jest rewelacyjnym pomysłem, który pozwoliłby na przyspieszenie gry. Mam surki, to kupuję tryt.

Tryt zaś nie j est jakimś mega paliwem, który pozwala na 'nadprzestrzenny rozwój'. Po prostu jednemu się chce fruwać na expy i ma nadmiar trytu a drug go potrzebuje i nie ma czasu.

Żadnej różnicy nie widzę w zakupie trytu od innego gracza a zakupem wr w sklepie.

Napisano (edytowane)

@Alwego

Tego też nie wiem ;] oziębianie było rozłożone w czasie i w między czasie również rozwijałem ekstraktor. W sumie sumując wszystkie planety obniżyłem temperature o 589 stopni, ale nie wiem czy idzie z tego wyliczyć o ile mi się w sumie podwyższyło wydobycie ;]

EDIT:

No ale przy zabudowie 20 x 69lev ekstraktora to nawet i te 5% którymi wczesniej rzucił Neriel to i te marne % dają widoczny efekt ;]

EDIT2:

W sumie zyskałem na wydobyciu dziennym 392.156.063.352, oczywiście z 20 planet ;]

Edytowane przez Darth Misiek
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

małe odświeżenie tematu ;)

poza 1 planetą którą chwilowo trzymam ciepłą i tą, którą oziębiłem 1 na maxa pozostaje mi oziębianie pozostałych 19 planet. na każdej kolejny stopień to 9k trytu

jak dotąd na oziębianie poszło 3.155.250 trytu i zaskutkowało to łącznym obniżeniem temperatury o 706 stopni ;)