Jump to content

Pierwsze auto...?

Monster

Recommended Posts

Witam. W najblizszym czasie planuje zakup swojego pierwszego auta i chciałbym również Was zapytać co radzicie. Budżet jaki chce przeznaczyć na auto to granice ok. 11-12tyś.

Mam na oku kilka modeli:

1. VW Golf IV - silnik diesel 1,9 - SDI lub TDI. Moc silnika nie jest dla mnie priorytetem więc obojętne mi jest to. :)

2. Seat Ibiza II FL / Cordoba I FL - również diesel SDI lub TDI. Tutaj kieruję się wyposażeniem (wyświetlacz na desce rozdzielczej, pełna elektryka, klima)

3. Opel Vectra II benzyna+LPG 1,6/1.8 - koniecznie rocznik 1998 i w góre ponieważ te są po liftingu i posiadają lepszą blache którą już nie bierze tak korozja.

4. Audi A3 - rocznik 1999+, diesel 1,9.

Prosze o opinie. Jeśli ktoś posiada któreś auto z podanych wyżej to proszę o opinię. Jeśli ktoś posiada inne auto i równiez sprawuje się dobrze to chętnie rozpatrze inny model. :) Dodam że jestem młodym kierowcą i posiadam prawko niecałe 2lata.

pierwsze auto zaz - tavria 1.3l 54KM

drugie auto opel astra 1,4l 60 KM

pierwsze auto firmowe kia pregio 2.7l - 60KM

drugie auto firmowe kia pregio 2,5l - 90 KM - turbina

trzecie auto toyota corolla 1.4l - 90 KM - turbina

wnioski płynąca: nie ważne czym jeździesz, jeśli się postarasz na dłuższą metę w trasie i tak możesz być pierwszy... ;) wszystko zależy od twoich umiejętności ;)

ja miałem vectre B 98' już po lifcie 16v benzyniak i powiem Ci, że grosza do tego samochodu nie dokładałem :)

Niestety miałem czołówkę nim....

Mogę Ci powiedzieć, że dzwona gdzie ja jechałem 70 a ten co we mnie wjechał miał 100km :) jego seat był w rozsypce (dosłownie)

u mnie wyglądało to lepiej :) Vectra to twardy i dobry samochód jak na 1sze własne autko :)

Witam. W najblizszym czasie planuje zakup swojego pierwszego auta i chciałbym również Was zapytać co radzicie. Budżet jaki chce przeznaczyć na auto to granice ok. 11-12tyś.

Mam na oku kilka modeli:

1. VW Golf IV - silnik diesel 1,9 - SDI lub TDI. Moc silnika nie jest dla mnie priorytetem więc obojętne mi jest to. :)

2. Seat Ibiza II FL / Cordoba I FL - również diesel SDI lub TDI. Tutaj kieruję się wyposażeniem (wyświetlacz na desce rozdzielczej, pełna elektryka, klima)

3. Opel Vectra II benzyna+LPG 1,6/1.8 - koniecznie rocznik 1998 i w góre ponieważ te są po liftingu i posiadają lepszą blache którą już nie bierze tak korozja.

Prosze o opinie. Jeśli ktoś posiada któreś auto z podanych wyżej to proszę o opinię. Jeśli ktoś posiada inne auto i równiez sprawuje się dobrze to chętnie rozpatrze inny model. :) Dodam że jestem młodym kierowcą i posiadam prawko niecałe 2lata.

golf - nie bralbym xd glupie docinki kumpli

ibiza nie jezdzilem, ale cordobe polecam, przyjemnie sie jezdzi :) duze wposazenie w niskiej cenie

Vectra B jezdzilem benzyniakiem 2000 2.2 147 KM i powiem ze niczego sobie, ale troche ' dzikie' zawieszenie, ogolem kozaczek auto, nikt nie hce wierzyc ze palilo 10,5 /100 :)

Audi a3 - odradzam ze wzgledu na cene czesci...i najczesciej brak zamiennikow.

podsumowujac,jesli nie obchodzi cie zdanie innych a idziesz na funkcjonalnosc - golf, bo pelno czesci. jesli liczysz sie ze zdaniem innych a chcesz wygodnie jezdzic - vectra, bo spora a w miare oszczedna

a sam kupuje albo fieste,albo mazde 323f :P jeszcze sie zobaczy ;)

Edited by -shiwa-

Niemieckie przede wszystkim :) Oremi, w życiu bym nie kupił auta z silnikiem 2,7 a 60 KM ^^ nie dość że pije paliwo, to zero kopa. Duża pojemność to musi mieć ostrego kopa, 2,7l powinien zrywać asfalt. Części do VW są nawet 3-krotnie tańsze niż do Opla. Golf stanowczo też mniej pali, ale to Twój wybór, wystarczy trochę w googlach posiedzieć, poczytać, a na pewno dobrze trafisz :)

Mam na oku kilka modeli:

polecam golfa IV :)

nie ważne ile miał koni, ważne że ciągnął dwu tonowy agregat wody lodowej, jak czołg i wszystko po betonie, jak w tej reklamie VW o samochodach do pracy,,,

są samochody i takie i takie,,, do lansu

bmw ok, ładne, ale czy napewno jedyne?

W sumie tak...

do tego radio pioniera....disko polo...złote łańcuchy i słoma z buta :)

masz na myśli dresowóz e36 ale taka sama grupa społeczna jeździ też golfem 3/4 z wiejskim tuningiem także prócz e36 marka jest perfekto

najlepiej sie trzyma od rdzy

mam e46 coupe po lifcie 2005r i podwozie jest ładne

a ojciec młodszą o 3 lata toyote rav4 i już mu rdza atakuje

golf 4 ok ale polecałbym audi A3 kumpel kupił i ładnie sie sprawuje

BMW 520 z 2002 mam na oku.

2.0 silniczek, bodajże 140km.

a audi A3 to już też wydatek jest :)

do golfa latwo o czesci :)

albo kup sobie maluszka albo duzego fiata (jak masz garaz) i pobaw sie troszke :)

odnow na igielke samemu :) wiem to czasochlonne ale efekt jest cudny :)

Odnowić to mustanga jakiegoś to jest pięknoo :D

/// Używaj opcji edytuj.

Dagger157