Skocz do zawartości

Nowy samochod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wszystkich nie chce mi się czytac wypowiedzi ale.powiem coś z własnego doświadczenia przez dwa lata jeździłem Mazda 6 z 2002 roku 2.0benzyna 141 koni i powiem tak, za***ista sprawa lecz jak to japoniec ma dwa minusy jeden to ten przy akumulatorze a drugi to blacha, niestety niewychodzily w ocynku i tu problem, osobiście na te chwile mam Citroena Grand Picasso duży 7 osób spoko tylko problem powstaje gdy kompresor od tylnego zawieszenia szwankuje albo poduchy, drugie auto które mam to mazda 3 z 2003 1.6 benzyna. Zwinna wygodna ale pali więcej niż wczesniejsza dwulitrowa

Decyzja dla Ciebie

Napisano

Mazda 3 2006 rok 1,6 benzyna 16v ...to auto to magia ,potrafi na w trasie jak się pilnuje spalić 5,9 benzyny na odcinku 330 km .... żona zjechała do 5,7 ... ale ja ekonom to zainstalowałem gaz ... 100 km za 12 zł , to przy droższym gazie ... Jestem jak na razie bardzo zadowolony , jeżdżę juz rok , gaz w połowie się zwrócił ... tylko mi 6 biegu brakuje ....

Napisano

A ja wrócę do pytania postawionego przez autora i podam jako dobry przykład auto którym sam jeżdżę :) Dostałem od rodziców podczas studiów i służy mi do dzisiaj. Dostałem go ~4-5 lat temu.

Hyundai Getz, 1.5crdi, 65kW, 2006 rok. Przebieg w dniu zakupu równiutkie 100000km, dzisiaj ma ~156000km.

Sprowadzony z Niemiec lekko puknięty - do wymiany był zderzak, reflektor po jednej stronie plus drążek, sworzeń wahacza i osłona przegubu. Całość, sprowadzenie, naprawa + inne opłaty wyszły koło 16k zł.

Do dzisiaj auto jeździ kompletnie bezproblemowo, w tym roku na początku wymieniłem sprzęgło i rozrząd bo już zaczął świergotwać, ale przez ostatnie 5 lat jedynymi naprawami były klocki/tarcze oraz oleje/filtry. czyli to co w każym samochodzie i tak trzeba wymieniać.

Spalanie - różne. Jeżdżąc po Szczecinie dystane do max 1km (bo uczelnie miałem blisko) zimą żarł nawet 8 litrów ... Latem, na trasie, pali 4,5l. Jak teraz dojeżdżam na uczelnię w Holandii i mam koło 5km, czyli cykl mieszany, pali mi około 5,5l / 100km, więc tragedii nie ma.

Szczerze polecam autko, chociaż z tego co wiem rynek jest w nie dość ubogi bo dość szybko schodzą :)

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Niestety ale nie stac wiekszosci ludzi na samochod uzywany. Co mam tutaj na mysli .. otoz trafic na samochod w dobrym stanie jest bardzo ciezko. Bez porady jakiegos specjalisty lub bylego handlarza na pierwszy rzut oka moze byc wszystko ok. Wszystkie mankamenty niestety dopiero wychodza po czasie, a wiedze na ten temat ma zazwyczaj tylko i wylacznie sprzedajacy. Ja juz dalem sobie spokoj z ogladaniem uzywanych samochodow na serwisach ogloszeniowych. Aktualnie zbieram na cos nowego .. moze w ciagu najblizszych 2-3 lat uda mi sie dokonac zakupu. Szczerze to bardzo spodobala mi sie nowa Dacia ze swoja oferta - https://www.dacia.pl/ Wyglada bardzo nowoczesniej tylko zastanawia mnie jedna kwestia. Drogie sa ich auto w ekploatacji dlugoterminowej? Z tego co slyszalem to czesci nie sa drogie, natomiast moze ktos poruszy temat jak wyglada spalanie na miescie? Dzieki.

Napisano
  W dniu 24.11.2017 o 10:55, szalejownik napisał:

Najlepsze auto to auto służbowe. Jak masz firmę albo inną działalność to weź nowe w lizing albo najem długoterminowy. Wrzucasz sobie w koszt firmy i dziękuje pozdrawiam a za 2-3 lata nowe albo sobie wykupisz.

Jesli zarabiasz minimum 5tys+ miesiecznie :) bo obecnie leasing chodzi przykladowo za BMW serii 5 za jakies 1500 z duzym plusem do tego ubezpieczenie na rok 3000. Dodaj sobie dodatkowe koszty i uuz po zawodach i hajsie ;)

BTW. Jesli ktos szuka nowej fury marki BMW w warszawie to zapraszam na priv a mozemy załatwić coś taniej ;)

Napisano (edytowane)
  W dniu 24.11.2017 o 14:18, Revenge ツ napisał:

Jesli zarabiasz minimum 5tys+ miesiecznie :) bo obecnie leasing chodzi przykladowo za BMW serii 5 za jakies 1500 z duzym plusem do tego ubezpieczenie na rok 3000. Dodaj sobie dodatkowe koszty i uuz po zawodach i hajsie ;)

BTW. Jesli ktos szuka nowej fury marki BMW w warszawie to zapraszam na priv a mozemy załatwić coś taniej ;)

No tak ale BMW serii 5 to nie oszukujmy się w naszym kraju auto mocno premium za które też trzeba więcej płacić. 

Zawsze można wybrać coś tańszego np. Mondeo, Focusa, Octawie itp itd. Zależy do czego co i jak. ;)

EDIT:

Oczywiście cena mocno zależy od wyposażenia danego auta... 

Edytowane przez szalejownik
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...