zathril Posted January 3, 2012 Report Posted January 3, 2012 Fanom fantastyki w stylu magia i miecz ( albo dla tych którzy zostaną fanami tego gatunku po przeczytaniu, którejś książki poniżej ) polecam: - Brent Weeks - Trylogia Nocny Anioł: "Droga Cienia", "Na krawędzi Cienia" "Poza Cieniem" Fantastyczny autor, odkryłem tą serie około dwa tygodnie temu i mimo skromnych zasobów czasowych dosłownie wchłonąłem te książki. Świetnie skonstruowana fabuła, nieprzewidywalna akcja, odejścia od schematów lub pozostanie przy nich w idealnych momentach jest tym co mnie powaliło. Dużo mógłbym pisać, ale lepiej sprawdźcie sami - Brent Weeks - Seria Powiernik Światła Kolejna świetnie zapowiadająca się seria. Na chwile obecną wydana tylko pierwsza część "Czarny Pryzmat", ale czekam z niecierpliwością na kolejne części, bo sprawiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Ciekawie ukształtowany system magiczny, narracja z różnych punktów widzenia. Naprawdę warto przeczytać.- Raymond Feist - ponad 15 wydanych w Polsce książek osadzonych w świetnie skonstruowanych, wzajemnie powiązanych światach. Począwszy od serii "Saga o wojnie światów" przez "Trylogie Imperium", "Dziedzictwo wojny światów", "Dzieci Krondoru", "Sagę o wojnie z wężowym ludem", "Konklawe Cieni" i najnowsze aktualnie na polskim rynku wydawniczym "Wojny Mroku" ( pierwszy tom "Lot Nocnych Jastrzębi" opisywane jest ponad 100 lat życia różnych bohaterów. Każdy z nich jest świetnie wykreowany na swój wyjątkowy sposób. Znajdują się wśród nich obdarzeni potężnymi mocami magowie (mogą wydać się niekiedy troszkę przesadzeni ) jak również wojownicy i prości ludzie. Dostrzegalne są również liczne aluzje do ziemskich cywilizacji, np tych z Dalekiego Wschodu (Kelewan), Bliskiego Wschodu, Indian. Każda z nich mniej lub bardziej ale zawsze porywa. Warto czytać wg chronologii w jakiej przebiegają wydarzenia, a nie tej w której książki były wydawane. Pozwoli to na jak najgłębsze poznanie świata wykreowanego przez Feista. Na chwile obecną tyle, jeśli coś innego mi się przypomni lub wpadnie w ręce będę polecał kolejne pozycje. Jeśli któreś z nich przeczytaliście dzielcie się opiniami. Quote
Recommended Posts