paciorkowiec Napisano 11 Listopada 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam !!! Jak większość ludzi z mojego rocznika jeszcze wiem co to książka .Trochę ich przeczytałem , i mogę kilka pozycji polecić. Główny nurt w jakim się obracałem to książki Fantasy. Pierwszą pozycja jaka chcę polecić to : Cook, Glen - "Słodki srebrny blues" Powieścią „Słodki srebrny blues” rozpoczyna się wielotomowy cykl Glena Cooka o przygodach prywatnego detektywa Garretta. Zaliczany jest on do humorystycznego nurtu fantasy i uznawany jako jedna z ciekawszych i ważniejszych pozycji w tej kategori. Jest tam duża baz humoru naprawdę duża. Książkę przeczytałem raz po raz dwukrotnie. I to z powodu specyficznego humoru jaki tam jest. Oczywiście polecam resztę tomów z przygód dedektywa Garretta , a jest ich wszystkich bodajże 6.Oprócz tej sagi tego autora polecam jeszcze : "Czarną Kompanie" - moze tylko 5 pierwszych tomów bo reszta jest tylko dla wytrwałych.Celem tej sagi jest historia armi najemników, oczywiście nadal umiejscowienie oni są w krainie Fantasy.. Jeśli a ktoś ma jakieś interesujące książki fantasy to niech rzuci kilka tytułów bo obecnie szukam czegoś co mnie wciągnie w nurt czytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZjadaczKotow Napisano 11 Listopada 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Hej Jeżeli lubisz klimaty rodem z Warhammera lub AD&D polecam ci gorąco pierwszą z sześciu wydanych książek "strażnicy płomienia" tom pierwszy pt. Śpiący smok. Książka w skrócie opowiada o grupie przyjaciół, którzy pewnego wieczoru grając w jedną z gier fabularnych przenoszą się w świat, który wykreowali Książka pełna przygód, namiętności, sexu i dużej ilości krwistych scen, które można sobie cudownie wyobrazić dzięki ciekawym opisom. Sam zabieram się właśnie za 5 z serii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltan Napisano 11 Listopada 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 typowe fantasySaga o wiedźminie czarny humor ciekawa wciąga tak w kilku słowach można ją opisać i wg mnie to wystarczy by zachęcićhmm z takich o zabarwieniu fantasy ale głównie przygodowe to polecam książki Clive`a Cusslera. Naprawdę fajnie i dosyć szybko się czyta.Dla ludzi lubiących to trochę przygodę to horrory polecam Kinga przeczytałem większość i naprawdę kto nie spróbował niech żałuje odradzam na początek czytać te na których podpisał się pseudonimem Bachman bo te są przeważnie słabe na początek polecam Miasteczko Salem i Ręka Mistrza. Z klimatów wojennych Kompania Braci Stephen`a Ambrose`s dużo opisów fajnie się czyta każdy fan wojny naprawdę musi to przeczytać. niedługo mogę dać opisy różnych książek wraz z recenzją teraz tak tylko na szybko i w zarysie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZjadaczKotow Napisano 11 Listopada 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Polecam Michaela Crichtona - Linia czasu. Maszyna czasu i te sprawy ciekawie napisana. Opis Właściciel wielkiej firmy komputerowej realizuje odwieczne marzenie ludzkości : konstruuje prototyp maszyny czasu. Zamierza zbić fortunę na czymś, czego jeszcze nie było- turystycznych podróżach w przeszłość. W południowej Francji tworzy średniowieczny park rozrywki. Główną atrakcją ma być wizyta cją ma być wizyta w wieku XIV, w czasach krwawej wojny stuletniej. Ale czy linię czasu można przekraczać bezkarnie? Faktycznie Clive Cussler szybko się czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorkowiec Napisano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Kinga czytałem większość , bo w sumie zaczynałem od horrorów Masterton, Smith itd. Wiedzmina strawiłem wszystko, potem Dragon Lance. Polecam jeszcze Tad Williams " Smoczy Tron " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltan Napisano 12 Listopada 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 jeśli ktoś lubi dreszczowce horrory to polecam książki Dean`a Koontz`a nie każdemu się spodobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belial Napisano 14 Stycznia 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Bardzo lubię książki Kinga najbardziej przypadła mi do gustu "Miasteczko Salem" ale chyba jednak wolę Mastertona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matik3652 Napisano 15 Stycznia 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 A ja mam do was pytanie zna ktoś może tytuły książek z uniwersum Warhammer'a 40K? Bo gry są świetne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 matik3652 konkretnie chodzi Ci o ksiazki osadzone w swiecie Warhammera 40k? z tych co czytałam moge polecic "Oko Terroru" Bayley'a. reszta jakos mi podeszla. cos ode mnie - dla tych co lubia czytac. naprawde bardzo lubia.. Saga o Ludziach Lodu. Dla cierpliwych i wytrwalych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorkowiec Napisano 18 Lipca 2011 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 No Księżniczko poleciałaś 44 tomy jednej książki to ciężka przeprawa , moja małżonka właśnie kończy 5 tom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oir@M Napisano 18 Lipca 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Saga o ludziach lodu około 47 tomów. Saga o czarnoksiężniku 15 tomów, saga o czymś tam(chyba o królestwie światła) 20 tomów wszystkie serie się łączą w jedną całość, jak czytałem (dobre kilka lat temu) to nawet nawet kilka lekcji mnie ominęło . Również polecam - Tangel rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Sierpnia 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 O to te sagi mają powiązania? Tego nie wiedziałam. Ale są w kolejce do przeczytania. Kończę już 46 tom także czymś trzeba będzie się zająć. @paciorkowiec powiem Ci, że to nie jest ciężka przeprawa. Pewnie sama małżonka poświadczy, że czyta się to lekko i przyjemnie. Dużo akcji, praktycznie cały czas coś się dzieje, ani jednej chwili nudy no i przede wszystkim nie ma bezsensownych opisów tego, co nie jest istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
superJasiu Napisano 23 Lutego 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Jakoś nie mogę przekonać się do książek z fantastyki, ale myślę, że jeśli wreszcie trafię na coś konkretnego i wciągającego to może skuszę się żeby przeczytać od deski do deski. A coś więcej na temat tego "Oka Terroru"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi