Drop Napisano 3 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2019 Witam. Znam tą grę od podszewki i doceniam starania nowej administracji.Jest jednak (moim zdaniem) "RAK" który tłoczy tą grę. Stare i wypasione konta (niejednokrotnie nieuczciwą grą) Poniżej przedstawię swoje argumenty jak i pomysły na przywrócenie do życia serwera Ogam.net. Temat szeroko poddany do dyskusji, wszelkie argumenty dozwolone.Myślę, że skoro gracz podałby argumenty dotyczące bugusingu - nie powinny być podjęte przeciw niemu żadne kroki.Ten serwis trzeba naprawić. A bez szczerości nie będzie uczciwości.Do rzeczy: Temat dotyczy ruchów nowego administratora gry w kontekście postępowania z obłędnym poziomem rozwoju kont w grze i dalszej perspektywy gry na takim serwie. 1.Na nowym uni rejestrują się gracze którzy grają na starych uni. Popieram tezę, żebez reklamy to słabo. Pograją na nowym i wracają na stare, bo tam im dobrze.Konta rozwijane od ładnych paru lat. Wracają na stare i znowu jest etap kiszeniasurek w bankach, nowe lvl kopalni, badania. Czekają aż jakiś nowy zarejestrujekonto na takim starym unii i wtedy pokazują jacy są pro gracze. Jadą nowych dozera, są w stanie zdjąć w 2 minuty komplet 21 moonów. Dlaczego? Bo ich STAĆ !Mają konta sięgające 10 lat 2.Tu nie ma miejsca dla nowych graczy - są bez szans w rozgrywce. Jakkolwiek bynie grali - starzy gracze nawet beretami pozdejmują im moony i spowodują, żegracze odchodzą.A broń boże ktoś za astaty zakupi flotę. Wtedy jest wróg nr.1 i wyzywany odastaterów.Skupia się na nim cała stara rzesza graczy, żeby tylko go zjechaćTak w przeszłości robił sojusz SSTak robią gracze, którzy mają wielotetnie konta i szukają przeciwników w nowychgraczach 3.Nowe uni na starych zasadach - banki, demontownie i surka za astaty.A na starych uniach jak wam faktycznie żal czasu wprowadzonego do gry -LIKWIDACJA BANKÓW !Wtedy dopiero się zacznie zabawa na starych uniNowy będzie miał cel się zalogować, żeby ustrzelić coś ciekawego, wożonego wUT Podsumowanie:Proponuję połączyć wszystkie dotychczasowe uni w jedno. Starzy gracze którzy mają konta na wszystkich uniach, więc pozwólmy im grać - jednak bez ingerencji we własne konta. Każda próba ingerencji we własne konta - kasacja wszystkich kont. Połączenie wszystkich starych uni w jedno = zlikwidowanie BANKU (!!!)Wtedy może nowy gracz mieć szansę "ustrzelenia" całkiem ciekawej floty. Utworzenie jednego, nowego Unii na takich samych zasadach, które obowiązują w tej chwili. Bank, demontownia, astaty. Zapraszam do dyskusji.Za personalne wycieczki - będą wnioski o ukaranie w/g regulaminu forum Cytuj
Skuzi Napisano 3 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Niucek, szkoda, że nie przeczytałeś bo nie trafiłeś w temat. Tu nie ma co dyskutować, proponujesz po prostu bardziej kompromisowy sposób ożywienia gry a niżeli twardy reset. Uważam, że lepiej tego zaniehać bo w tym wypadku tylko bardziej ograniczysz 10latków zamiast coś leczyć i pewnie wywołasz spory. Brak możliwości ingerencji we własne konta to rozumiem, że nie zakaz gry a interakcji między własnymi kontami jak teraz jest w przypadku multi. Spójrz prawdzie w oczy, w razie wprowadzenia jakie interakcje byłyby zakazane? Bo jeśli takie jak na multi to poza własnym ACS tak naprawdę nie będzie ograniczeń i jeden gracz kilkoma kontami ściągnie te 20 moonów. Najbardziej dyskusyjna(z sgo) właśnie byłaby ta kwestia. Moje stanowisko jest proste - pokazać jaja a nie się pieścić. Ubić stare uniwersja, które umarły poprzez głupie podejście poprzedniej administracji(dawac hajs) i zmienić aktualną politykę wazeliniarstwa co do długoletnich graczy. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Skuzi Cytuj
Drop Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2019 Napisano dziś, 13:59Niucek, szkoda, że nie przeczytałeś bo nie trafiłeś w temat.Tu nie ma co dyskutować, proponujesz po prostu bardziej kompromisowy sposób ożywienia gry a niżeli twardy reset. Uważam, że lepiej tego zaniehać bo w tym wypadku tylko bardziej ograniczysz 10latków zamiast coś leczyć i pewnie wywołasz spory. Brak możliwości ingerencji we własne konta to rozumiem, że nie zakaz gry a interakcji między własnymi kontami jak teraz jest w przypadku multi. Spójrz prawdzie w oczy, w razie wprowadzenia jakie interakcje byłyby zakazane? Bo jeśli takie jak na multi to poza własnym ACS tak naprawdę nie będzie ograniczeń i jeden gracz kilkoma kontami ściągnie te 20 moonów. Najbardziej dyskusyjna(z sgo) właśnie byłaby ta kwestia.Moje stanowisko jest proste - pokazać jaja a nie się pieścić. Ubić stare uniwersja, które umarły poprzez głupie podejście poprzedniej administracji(dawac hajs) i zmienić aktualną politykę wazeliniarstwa co do długoletnich graczy. Skuzi daj im pograć na starych uni, skoro tak bardzo im zależy.Ale bez BANKU. Interakcje między kontami mam na myśli złomowanie własnych flot i przekazywanie surek. A to że sobie moony pościągają? Będzie ciekawiej Cytuj
Inik Napisano 3 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2019 Nowe UNI,, ja bym zaczął od paru przemyśleń, ponieważ samo nowe UNI nie jest rozwiązaniem. Robiliście jakieś statystyki, skąd są nowi gracze, jaki jest ich wiek? Dlaczego odchodzą? Czy np. nie ma tak, że siedzą tutaj głównie starsi gracze, co znają grę od lat? Jak interfejs gry ma się do aktywności w grze. Mam tutaj głównie na myśli granie na smartphonach. Co do reklamy.Przydała by się opcja udostępniania np. RW na fejsie. Była by to jakaś forma reklamy gry, przy okazji pochwalenia się wynikiem bitwy kolegom. Cytuj
William Wallace Napisano 3 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2019 Drop Shot To jest według mnie nienajlepszy pomysł z tym likwidowaniem banku ponieważ wielu graczy w tym ja grają tutaj dlatego ,że ten bank jest.Na rynku jest wiele serwerów ogame i mi właśnie dlatego zechciało grać się na tym bo jest tutaj ten bank.To jest specyfika tego serwera i likwidacja banku całkowicie to zaburzy.Są takie zasady i na starych uni powinno się tego nie ruszać Nie zgodze się z Tobą propo tego ,że nowi nie mają szans na starych uni.Ja zacząłem grać na uni 8 5lat po jego utworzenie.Liderzy mieli już olbrzymie floty wielkie eko i konsekwentną grąprzebiłem się na czołowe miejsce.Wcale nie wpłacając gotówki. Główną szansą na to był właśnie bank w którym zbierałem surowce.Da sie tylko trzeba chcieć. Podsumowując nowe uni tak a starych nie ruszać bo można- tylko trzeba chcieć i konsekwencja a bank w tym pomaga i to właśnie różni ten serwer od innych. Cytuj
Revenge ツ Napisano 3 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2019 Kasacja banku! To jest to Cytuj
cycu Napisano 3 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Sierpnia 2019 Bank jest ok wchodze raz na tydzień i wpłacam sure, taka gra mi sie podoba Cytuj
mg4 Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Jestem za wprowadzeniem surowca za astaty mi tam pasuje tak jak jest,ale dzięki temu może coś się ruszy pozdro Cytuj
Zybi Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Nie ustawiajcie tej gry pod graczy którzy 5 dni się pobawią flotą. Bank to zaleta i atut tego serwera za który, się też płaci. Jak ktoś będzie chciał to i mega flotę zrobi na starszych uniwersach w tydzień bez większego narażania się na top flociarzy, bo surowców leży bardzo dużo wystarczy je tylko pozbierać.Problem małej ilości graczy polega na złej gospodarności właścicieli serwera przez lata a niestety jak nic się z tym nie robi to nie oczekujmy fajnej rozgrywki bo pozostali tutaj tylko ludzie którym po prostu szkoda poświęconego czasu na grę. MOCZAR dodał reakcję 1 Cytuj
Inik Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Na UNI10 od rejestracji można bez wysiłku wbić z flotą do TOP 15 w tydzień. Problem w tym, że w sumie nikt tak nie gra. Dla nowo zarejestrowanych, zielonych w grze jakaś zachęta by się przydała do budowy flot,,, jakiś komunikat od np. doradcy militarnego,,, typu,,,"Na pobliskiej planecie x:x:x znajduje się 100kkk surowców, nie są one bronione. Wystarczą nam same DT." Być może gra jest zbyt trudna do opanowania na początek. Jakieś poradniki na YT by się przydały. Dziś mało komu chce się czytać poradniki na forum. Cytuj
nebu Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Nowe UNI,, ja bym zaczął od paru przemyśleń, ponieważ samo nowe UNI nie jest rozwiązaniem. Robiliście jakieś statystyki, skąd są nowi gracze, jaki jest ich wiek? Dlaczego odchodzą? Czy np. nie ma tak, że siedzą tutaj głównie starsi gracze, co znają grę od lat? Jak interfejs gry ma się do aktywności w grze. Mam tutaj głównie na myśli granie na smartphonach. Co do reklamy.Przydała by się opcja udostępniania np. RW na fejsie. Była by to jakaś forma reklamy gry, przy okazji pochwalenia się wynikiem bitwy kolegom.Co do aktywności to na podstawie ekspedycji wygląda to tak: Ilość graczy wysyłających ekspedycje na poszczególnych uni. Uni 57 graczyUni 76 graczyUni 82 graczyUni 915 graczyUni 109 graczy Ilość graczy online teraz:Uni 59 graczyUni 76 graczyUni 84 graczyUni 915 graczyUni 1021 graczy Cytuj
Szaman Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Łatwo powiedzieć „TOP 15 flot w tydzień” OK. Ale jaką flotę trzeba mieć by się przez coś przebić bez technologii bojowych, a tego w tydzień nie zrobisz.To może by dla nowych graczy wyposażyć Matkę w jakieś kopalnie i technologie na start. Cytuj
Inik Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Może zatem limit na technologie bojową, obronną na jakiś 28 poziom? Tak by po pół roku gry +/- nie dało się tych technologi dalej rozwijać.Wtedy nowi gracze będą mieli większe szanse dopaść kilkuletnich graczy. Cytuj
nebu Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Jeszcze nic nie jest przesądzone co będzie ze starymi uniwersami. Więc wyluzujcie w wypowiedziach i piszcie bardziej konstruktywnie. Patrząc jednak na statystyki to utrzymywanie jednego uniwersum dla 5 aktywnych graczy to średnio opłacalny interes. Może zamiast narzekania i rządań napiszcie co was skłoniło do rozpoczęcia gry na tym serwerze! Cytuj
Szaman Napisano 4 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Sierpnia 2019 Co ty masz do mojej wypowiedzi?, z czym mam wyluzować?, gdzie narzekałem?.Przecież konstruktywnie napisałem propozycję co zrobić by nowych zachęcić.Jeszcze raz to była PROPOZYCJA co dalej to już wasza sprawa. Cytuj
Inik Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Może zamiast narzekania i rządań napiszcie co was skłoniło do rozpoczęcia gry na tym serwerze! Grałem lata temu w tą grę. Chciałem sobie stare czasy przypomnieć. Bo jak zrobisz reset wszystkiego to z dwóch graczy zrobi sie 2 tysiące nowych Ilu będzie aktywnych graczy po pół roku od resetu? Jeśli też dwóch, to jaki sens resetu, po za kasiorą za astaty. Cytuj
nebu Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Bo jak zrobisz reset wszystkiego to z dwóch graczy zrobi sie 2 tysiące nowych Skąd ty chłopie weźmiesz 2k nowych graczy ? Cytuj
MOCZAR Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 To ja wtrącę swoje 3 grosze.Nebu co mnie skłoniło:BankPrędkość- to że mogę poświęcić godzinę i w tym czasie mogę zrobić wiele, na orginale trwa to długo. Nie jestem flociarzem chociaż mam największą flotę na tym serwie. Dostałem mnóstwo złomów ale prędkość pozwoliła mi na odbudowę.O ile dobrze rozumiem w grze chodzi o zbudowanie imperium, a tego nie da się zrobić w moment. Zawsze gracz który gra dłużej będzie miał przewagę. Jednak przy szybkości serwera nawet nowy gracz ma szansę, wystarczy zrobić to co ja, poświęcić czas na grę, farmienie, szperacze, złomowanie. Trzeba tylko chęci. Jeśli utrzymanie serwera jest drogie A na tym się nie znam, to żeby kontynuować moja zabawę, ale i serwer. Zgadzam się na połączenie starych uni z grubsza na zasadach Alwego, chociaż mam pewne wątpliwości. Jest parę rzeczy które wymagają dopracowania i omówienia.Wtedy zostało by jedno stare uni np dinozaurów, albo np nazwa była by od gracza top1 np uniwersum Moczara A co do nowych graczy na pewno przydałyby się lepsze poradniki na forum, żeby wszystkie smaczki gry były łatwe do znalezienia. Ale się rozpisałem Cytuj
nebu Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 No moczarku i to jest konstruktywna wypowiedź A nie "jak nie będzie banku to nie gram" itp. To tak od siebie powody do rozpoczęcia tutaj gry:-prędkość - kilka minut lotu i po sprawie czy jako agresora czy obrońca bo czekanie 1 h i więcej na RW to długo - bank - po zlomir pozwala się odbudować bo można uzbierać trochę surowców. Jednak patrząc teraz to nieograniczony bank nie służy grze i byłbym za wprowadzeniem ograniczenia np. Określić pojemność podstawową tak aby można uzbierać surowce na rozwój A rozwój konta powodowałby wzrost pojemności wraz z rozwojem konta.- próby moonowe- na oryginale trzeba było polegać na innych graczach, tu można sobie moony zrobić samemu bez ograniczeń. Jednak można by wprowadzić ograniczenia np 10 prób na dobę dla samego siebie, a pomiędzy graczami bez ograniczeń. Co do kosztów utrzymania serwera to tych nie znam ale patrząc na poziom pkt to uni 5,7 i8 można by połączyć. Jeśli ktoś ma na każdym z tych uni konto to wybiera 1, A pozostałe poszłyby na licytację A gracz otrzymałby rekompensatę-jaka to kwestia do ustalenia. Cytuj
Inik Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Koszty serwera zależą od ilości graczy, ich aktywności, optymalizacji silnika gry. Strzelam, że taki VPS za 25zł/m spokojnie wystarczy przy obecnej ilości graczy. Cytuj
William Wallace Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Najbardziej co by wypadało zmienić na tym serwerze to mentalność i podejście ludzi a może i samych ludzi. Tak naprawde ludzie którzy najbardziej marudzą nad zmianami nad resetem ,że jest syf przekręty itd. to będą marudzić również dość szybko na nowym uni.Takie osoby tylko mącą być może tak szybko znikną jak chcieli tych zmian a ci którzy chcą grać to zostaną tylko ,że stracą kilka lat gry które poświęcili na budowe swojego imperium. Dobrze to Moczar napisał ta gra ma na celu budowe imperium i wciąż rozwijanie swojego konta to nie gra tego typu,że np. co rok jest reset bo to by nie miało sensu.Myśle,że jakby nie pozmieniać na nowym uni i co by nie zrobić to i tak pojawią sie ci którym to nie będzie pasowało. W najgorszym wypadku można połączyć stare uni ,ale na pewno nie kasować.Nowe stworzyć wymyślić zasady kto ze starych graczy bedzie chciał grać to zagra też MOCZAR dodał reakcję 1 Cytuj
Drop Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Co do aktywności to na podstawie ekspedycji wygląda to tak:Ilość graczy wysyłających ekspedycje na poszczególnych uni.Uni 57 graczyUni 76 graczyUni 82 graczyUni 915 graczyUni 109 graczyIlość graczy online teraz:Uni 59 graczyUni 76 graczyUni 84 graczyUni 915 graczyUni 1021 graczy Wygląda to bardzo niedobrze.Na expach było 39 graczy do aktywnych 55 - suma kont aktywnych na 5 (pięciu) unii.Jeden gracz może w tym samym czasie wysyłać i być aktywny na wszystkich uni, więc podzielmy przez 5 - mamy stattystycznie około5-10 graczy na starych uni Wniosek.Kiros utrzymuje serwer dla garstki graczy, którzy mają konta na u5-10. Cytuj
Zybi Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Wniosek jest inny. Gra padła i nikt z tym nie chce nic zrobić a potencjał jest. Drop skoro nie ma sensu dla wiernych starych graczy trzymać serwera to nowych dzięki temu nie przybędzie. MOCZAR dodał reakcję 1 Cytuj
Inik Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Gram od miesiąca i drobne zmiany widać przez ten czas wprowadzone- martwe technologie- w handlarzu tryt, są limity wprowadzone Nie wiem czy wcześniej też takie drobne zmiany były. Jeśli nie, to widocznie coś się dzieje Cytuj
nebu Napisano 5 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Napisano 5 Sierpnia 2019 Gram od miesiąca i drobne zmiany widać przez ten czas wprowadzone- martwe technologie- w handlarzu tryt, są limity wprowadzone Nie wiem czy wcześniej też takie drobne zmiany były. Jeśli nie, to widocznie coś się dzieje Niestety nie było takich zmian przez ostatnie kilka lat.Nowy admin się stara i będzie to widoczne na nowych uniwersach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi