Chesiu91 Napisano 20 Marca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Witam wszystkich poczatkujacych, jest to poradnik stworzony dla was ktory moze wam odpowiedziec na dreczace was pytania co jak gdzie i kiedy . Postaram sie odslonic rabka tajemnicy najlepszych. 1.0 Czym jest Ogam . - Jest to gra na przegladarke do ktorej nie potrzebujesz sciagac zbednych programow czy instalatorow za ktorymi nie kiedy kryja sie nie pozadane aplikacje , Stu procentowo DARMOWA wystarczy sie zarejestrowac i grac , za gre nikt ci nigdy nie bedzie kazac placic ! . Oczywiscie mozna wspomagac serwer drobnymi darowiznami za ktore jest utrzymywany i zadbany , Za kazda darowizne dostajemy tzw. dodatki ktore mozemy wymienic na surowce lub inne rzeczy . http://img151.imageshack.us/img151/1033/ogamnr1.png 1.1 Na czym polega . -Gra polega na rozbudowywaniu swojego imperium miedzy galaktycznego , startujemy z jedna planeta która posiada 300 pól rozbudowy , możemy również zasiedlać inne planety ( ilość kolonizacji wynosi max. 20 ) które rozbudowujemy według własnego uznania . Ogam posiada 11 galaktyk a każda galaktyka posiada 499 układów słonecznych . Podczas rozwijania swojego imperium dostajemy punkty za nie i możemy się dowiedzieć w statystykach jakie miejsce zajmujemy z pośród wszystkich graczy . Po krótkim wstępie możemy przejść do samej gry , spróbuje udzielić wam rad jak szybko i efektywnie piąć się w gore statystyk i zostać jednym z najlepszych 2.0 Zasiedlanie planet . -W pierwszym etapie gry zaczynamy z jedna planeta lecz mamy możliwość zasiedlenia jeszcze 20tu innych , pierwszym krokiem jest rozbudowa planety tak aby uzyskać dostęp do Statku kolonizacyjnego ponieważ służy on nam do zasiedlania planet , Polecam kolonizować planety w każdym układzie po dwie w odstępach od siebie około 150 układów. Ilość pól planety (wielkość) jest zależna od pozycji:1) 2202) 2503) 3004) 3405) 3906) 4207) 4608.) 3909) 34010) 31011) 28012) 25013) 22014) 19015) 160 Gdy rozmieścimy już nasze planety możemy zacząc ich rozbudowę . http://img831.imageshack.us/img831/8517/ogamnr2.png 2.1 Ekonomia . -Ma najważniejsze znaczenie ponieważ bez porządnej ekonomii ciężko będzie nam się rozbudowywać , ja polecam rozwinąć nasze kopalnie do poniższego stanu ! Kopalnie : Metal 45 poziom Kryształ 40 poziom Deuter 42 Poziom przy okazji rozwijamy inne budynki , i udzielę wam krotka rade nie rozwijajcie nigdy Elektrowni słonecznej , fuzyjnej , Depozytu Sojuszniczego ! ponieważ zabierają tylko pola , inne budynki rozwijajcie wg. własnego upodobania 2.2 Energia . Jako energie polecam wam budowanie Satelity Słonecznych , wychodzi taniej niż rozbudowywanie elektrowni i na pewno nie zostaniemy tzw. Farma http://img194.imageshack.us/img194/8251/ogamnr5.png 2.3 flota poczatkująca . -Po rozbudowie naszych planet polecam zbudować skromna flotę którą będziemy kraść innym surowce przy każdym wygranym ataku zabieramy 50% zasobów przeciwnika czyli sporo . Dlatego na samym początku zbudujmy : http://img717.imageshack.us/img717/2775/ogamnr6.png Jest takie powiedzenie " Najlepszym wydobyciem są twoi sąsiedzi " dlatego polecam brać od nich surowców w krótkim czasie uświadomimy sobie iż jest ich sporo jak na początek 2.4 Ekonomia cz2. -Teraz kiedy mamy małą flotę i podstawowa ekonomie na planetach rozwijamy się dalej , budujmy kopalnie w takim schemacie : K. Metalu 50 / 55 / 60 / 65 K. Kryształu 42 / 45 / 50 / 55 K. Deuteru 45 / 50 / 55 / 60 http://img98.imageshack.us/img98/8162/ogamnr3.png wg. mnie jest to najlepsza opcja ( sam z niej korzystam ) mając w ostatnim etapie rozwinięte kopalnie mamy wydobycia dziennego z jednej planety : Metal 257.585.041.344 / na dzieńKryształ 56.021.321.208 / na dzieńDeuter 60.531.160.752 / na dzień Resztę budynków polecam doprowadzić do takiego stanu : F. Robotów 30 poziom F. Nanitów 20 poziom Magazyny 26 poziom L.Badawcze 30 poziom 2.5 Bunkier -Jeżeli mamy już przyzwoita ekonomie na poziomie 55/45/50 zacznijmy budować systemy obronne , inny gracz nie musi nam przecież wlatywać na planeta zabierać surowce i niszczyć satelity . Polecam budować lekkie działa laserowe i wyrzutnie rakiet i przeciwrakiety , poniżej wam pokaże mniej więcej ich ilość http://img833.imageshack.us/img833/8144/ogamnr7.png wtedy odstraszymy duża liczbę farmerów i możemy sypiać spokojnie a następnego dnia zbierać plony 2.6 Flota cz2 -Po rozbudowie planet do stanu kopalni 60/50/55 możemy już tworzyć własną armadę statków , polecam do tego celu budować Aureory i Gsy , ponieważ aureory jak na swoje statystyki są wg. mnie najlepszym statkiem spala mało deuteru i jest mocny , a gsy po prostu na niszczenie moonów . Aureory : 30.000.000Gsy : 2.000.000 mając 30 mln Aureor możemy już kręcić SJ :)i z czasem ją powiększać . Pamiętajmy również o budowie Recyklerow ! ich ilość powinna wynosić względem Aureor 1:8 czyli na milion aurek 8 milionów recków . 2.7 Fleet Save tzw FS ! -Jeżeli posiadamy flotę musimy uważać żeby nikt nam jej nie zestrzelił , pewien mądry uczony wymyślił Fleet Save czyli po prostu FS polega na wysłaniu floty na czas kiedy jej nie pilnujemy , powiem wam jak najlepiej wysłać flotę są 3 sposoby : http://img200.imageshack.us/img200/3297/ogamnr4.png 1. Z Moona na Moon z misja STACJONUJ ! 2. Z Planety Na Planete z misja STACJONUJ ! ( chociaż radzę nie stosować jest to na przypadek kiedy nie posiadamy moona ) 3. Z Moona na PZ z misja zbieraj Statek który nam się do tego przyda : http://img143.imageshack.us/img143/8187/ogamnr8.png Pamiętajmy zawsze o odbiorze fsa ! 10 minut przed jego dolotem NIGDY NIE WYSYŁAJCIE FLOTY Z PLANETY NA PLANETĘ O MISJI TRANSPORTUJ ! ponieważ szybko stracimy nasza flotę ! 2.8 Moon czyt. Księżyc -Jest to ważna dla nas rzecz btw. niezbędna jeżeli gramy flota , ponieważ możemy na niej zbudować 2 budynki które nam ułatwiają 100 razy operowaniem flota! 1.Falanga Czujników - Najważniejszą rzecz jaka istnieje dla flociaża , pozwala nam wykryć ruchy flot w galaktyce ! inaczej możemy zeskanować planetę gracza i zobaczyć cy nie wysłał jakiejś floty na poszczególną misje ! ( nie działa tylko kiedy wysyłamy flotę z księżyca na księżyc albo z księżyca na pole zniszczeń ) 2.Teleporter - służy nam do błyskawicznego przeniesienia floty na inny nasz ksiezyc ( musimy mieć na naszym docelowym księżycu również wybudowany teleporter) http://img708.imageshack.us/img708/2333/ogamnr9.png 2.9 Krótkie porady co do ataków flota ! -Zawsze miej możliwość zasiedlenia jednej planety w każdym momencie ten trick przydaje się do zwiększenia szansy udanego ataku ! -Kiedy zamierzasz lecieć do przeciwnika ponad 200 układów wyślij flotę z Galaktyki o jedna wyższa od danej ! spalimy mniej Deuteru -Kiedy mamy flotę na falandze postarajmy się zsynchronizować tak atak żeby twoja flota zaatakował gracza 3 sekund po wlocie jego fsa na planetę pamiętajmy żeby recki były opóźnione od wlotu floty o około 11 sec 3.0 Badania -Druga pod wzgledem znaczenia ! badania daja nam mozliwosc odkrywania nowych badan , budynkow , statkow , systemow obronnych sluza takze do " tuningowania statkow " czyli podwyzszania Im ataku , Obrony , Punktow Strukturalnych , Szybkosci przemieszczania sie ! polecam rozwijac glownie nastepujace Badania : -Tech. Szpiegowska -Tech. Bojowa -Tech. Ochronna -Opancerzenie -Naped Spalinowy -Naped Nadprzestrzenny -Miedzygalaktyczna Siec Badan Naukowych I resztę rozwijajmy wg. uznania i tak żebyśmy mieli odkryte wszystko co do odkrycia jest To tyle z mojej Strony więcej się sami musicie nauczyć , a jest jeszcze czego . Pozdrawiam : Chester ! aka One @Nie kopiować na inne FORA ! Poradnik zostanie poprawiony w najbliższych dniach zathril, matik3652, Y2K i 8 innych dodali reakcje 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deusx Napisano 20 Marca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Bardzo dobry poradnik, dzięki ! Jeszcze trochę nad nim popracuj, więcej obrazków a nagroda na pewno się znajdzie //Poprawa błedów literowych powstałych w wyniku zmiany skryptu forum na inny.by Princess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pocikola Napisano 22 Marca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Sprawdziłem poradnik od strony Edytuj. Poprawiłem Ci błędy ortograficzne aby ładnie wyglądało i dałem DUŻE litery po kropce . I poprawiłem jeszcze szanse na powstanie moona te poziomy budują się na początku 2 sekundy i kosztują grosze. I tak gracze będą pewnie szli tak 1/1/1/ potem 2/2/2 więc o to nie ma co się kłócić. I jeszcze co do tego badania Miedzy galaktycznego pomyślałem że może zostać to 21 bo w niczym nie przeszkadza ja będąc top 6 mam to na 18 p i więcej mi się nie chce, jak ktoś dojdzie do takiego top i będzie to robić to na pewno wie jak grać i chyba nawet nie przeczyta tego poradnika. Ogólnie bardzo dobry poradnik. PozdroPoradnik dodałem do ogłoszeń tego działu bo tu jest jego miejsce ; ) //Poprawa błedów literowych powstałych w wyniku zmiany skryptu forum na inny.by Princess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chesiu91 Napisano 24 Marca 2010 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Space . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kodoj Napisano 29 Lipca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 (edytowane) Siema, zacznijmy od tego ze nigdy w zyciu nie gralem w ta gre jakos dlugo, najlepszy wynik to jakos 18k pkt na normalnym ogame ale nie wiedzialem co to jest fleet save i mnie w koncu zezlomowali Stare dzieje.. to byl tylko wstep ktory ma was wprowadzic w moj maly swiat A wiec postanowilem zrobic konto na tym forum po to zeby skomentowac haslo : Dlatego na samym poczatku zbudujmy :20.000.000 - Okretow Wojennych5.000.000 - Recyklery10.000 - Sondy Szpiegowskie3.000.000 - Ultra TransporteryA komentuje to nastepujaco : ?? 0.o !!A teraz pytanie: Jak bardzo na samym poczatku ? xDGram trzeci dzien, mam 2kk OW i tak szczerze powiedziawszy to to jest moja duma ^^ bo oprocz nich to jeszcze jakos 30k UT no i paredziesiat tysiecy LM..Kopalnie nawet zblizone poziomem do "bramek" tego poradnika, planety lacznie 4 i rozsiane raczej zle.. ale nie o tym mowa..Jak mialbym "na samym poczatku" zbudowac tak ogromna armie ? czy moze byl to tylko, ekhm, nie wiem, skrot myslowy ?Ps. Nie uzywalem polskich liter bo widzialem ze jakis problem z nimi na forum. Edytowane 15 Października 2014 przez I_Will_Never_Forget Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KANAH Napisano 29 Lipca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Sprzedaj OW zainwestuj w UT i jedz na idlerow. Zrob pare sond i szpieguj nieaktywnych graczy. Oni naprawde maja mase surowcow. Wczesniej stworz swoj sojusz i rozbuduj bank sojuszowy - nim bedziesz przelewal pieniadze z planety na planete. Na poczatku - wiem ze to sie nie spodoba niektorym ale nie przejmuje sie tym - ja bym na twoim miejscu wykupil sobie za sms'a dodatki na zdjecie prowizji z banku. Wtedy nie tracisz na wplatach i wyplatach z banku. Jak juz bedziesz odwiedzal idlerow to planety rozmieszczaj na 14 pozycji w ukladzie bo tam wystepuja najwieksze. I nie zostawiaj planet ok 300 pol tylko szukaj do skutku takich po 400 pol wtedy bedziesz mial szanse postawic na niej niezle eko. To tak na poczatek. A i nigdy nie stawiaj planet obok siebie. Rozmiesc je w roznych galaktykach Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kodoj Napisano 29 Lipca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 hmm, hmm, hmm..Troche atakuje idlerow, a ponadto latam po calej galaktyce i zbieram zlom z walk (oczywiscie tylko niebieskie i zielone kupki)I w ktorym momencie mialbym zaczac budowac OW i bic sie z prawdziwymi przeciwnikami ?Na gry internetowe wydalem juz zbyt duzo kasy i obiecalem sobie ze nigdy wiecej nie wysle chocby jednego glupiego smsa, wiec to odpada, nie ze wzgledu na jakis wstret do wysylania esow, czy w imie "to tylko gra" ale po prostu.. z wlasnego wyboru, z takiego prywatnego postanowienia To co mowisz ma sens, chyba po prostu zrobie nowe konto i zastosuje sie do Twoich wskazowek, tutaj mam juz troche wrogow a okres ochorny pewnie zaraz mi sie konczy (ile on w ogole trwa? )Dziekuje za pomoc, widzialem tutaj walke o jakies "piwa" czyli tutejszy rodzaj "pomogl" ale rozumiem ze jezeli to nie jest moj temat to nie moge czegos takiego Ci dac ?//: Done Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kicha Napisano 29 Lipca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Piwa mozna rozdawac prawie wszedzie, z polskimi znakami forum tez nie ma problemu .To co widzisz na poczatku tematu to wina przeniesienia forum . Ochrona (na U2 i U3) wynosi 3 dni. Co do samej taktyki to ja proponuje odpuscic sobie na razie flote. W pierwszej kolejnosci rozbudowa konta (eko, badania). W farm mozesz podniesc lekka obrone na koloniach, zeby nie farmili Cie samymi UT . No, a potem to juz tylko farmienie (iI) i albo klapanie dalej eka, albo rozbudowa floty i szukanie przeciwnikow. Nie mozna powiedziec "kiedy" masz zaczac stawiac flote. Jak jestes w stanie z farm sciagnac spore ilosci surowcow to mozesz flote podnosic i w 3 dni posiadania konta. Jezeli z tym jest troche slabiej to rownie dobrze po miesiacu mozesz o tym myslec .Akurat flota rzecz nabyta, dzisiaj jest, jutro jej nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KANAH Napisano 29 Lipca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 I w ktorym momencie mialbym zaczac budowac OW i bic sie z prawdziwymi przeciwnikami ? Co do OW to nie jestem ich zwolennikiem Jak juz rozbudujesz infrastrukture i bedziesz mial zapasy surowcow by moc (gdybys nawet stracil flote) zbudowac szybko druga wtedy buduj i walcz. Ale uwazaj bo gracze maja juz dosc duze floty wiec ja bym na Twoim miejscu zaczekal az bylbym w stanie zbudowac naprawde duza flotke. Oczywiscie przed zbudowaniem floty zadbaj o to by miec jak najwiecej ksiezycow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kodoj Napisano 30 Lipca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Ochrona (na U2 i U3) wynosi 3 dni.A na U4 ? Co do OW to nie jestem ich zwolennikiem Widzialem Twoje walki No niech bedzie, moge sie nawet przerzucic na , jak ma mi to cos dac.. W sumie to mam tysiac pytan, ale i tak wszystkiego nie ogarne, chyba po prostu musze grac w to troche wiecej.. No nic, dzieki za pomoc, najwyzej w przypadku jakichs watpliwosci odezwe sie kiedys we wlasnym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kicha Napisano 30 Lipca 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Na U4 swojego czasu nie bylo ochrony nowych. Serwer jest swiezy, wiec nie bylo to potrzebne. Nie wiem, czy w tej kwestii sie cos zmienilo. BTW: Jezeli masz jakies pytania to nie boj sie pytac na forum . Sa odpowiednie dzialy przeznaczone na to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kodoj Napisano 1 Sierpnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ha ! Kolejne pytanie do poradnika, tym razem chyba nawet sensowne.Otoz co nastepuje :Przyjmijmy taki ogolny surowiec bazowy, metal wart jest 1, krysztal 2 a deuter 4.kopalnie metalu wydobywaja najwiecej sztuk metalu, ale w przeliczeniu na taki surowiec bazowy, sa sto lat za krysztalem i deuterem.Kopalnia metalu, poziom 45, godzinne wydobycie: 552.235.407 czyli w przeliczeniu 552.235.407 surowca bazowegoKopalnia krysztalu, poziom 45, godzinne wydobycie: 368.156.938 czyli w przeliczeniu 736.313.876 surowca bazowegoEkstraktor deuteru, poziom 45, godzinne wydobycie: 220.526.005 czyli w przeliczeniu 882.104.020 surowca bazowegoOk, kopalnie krysztalu sa duzo, w sumie 2x drozsze od metalu, no ale ekstraktory deuteru maja podobne ceny do kopalni metalu, dlaczego w takim razie przyjmuje sie ze kopalnia metalu powinna byc na najwyzszym poziomie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ordyl2201 Napisano 1 Sierpnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 nie musi byc na najwyzszym poziomie, najlepiej jest wyrywnac mete z dexem 45/40/45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chesiu91 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Sie nie czepiajcie poradnik zostal napisany bardzo dawno temu i zamierzam go kiedys zaktualizowac nawet obrazki dorzuce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kodoj Napisano 4 Sierpnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Bron boze nie czepiam sie Ciebie Po prostu mam pytania co do gry i staram sie zrozumiec ten poradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chesiu91 Napisano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Aktualizacja , dodane obrazki i poprawa paru rzeczy + 3/4 błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matik3652 Napisano 9 Grudnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Hmmm, a ten skin z ogama czy ogame'a tylko przerobiony? (chodzi mi o tego ss'a z obroną bo nie znam się na skinach a w standardowych na ogamie takiego nie ma i jeszcze jedno da się ustawić własny czy niezbyt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neriel Napisano 9 Grudnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Da się własny.. poczytaj na necie wszystko wyjaśnione (ja już nie pamiętam).Ściągasz skina, przerabiasz zachowując wymiary oraz formaty i podajesz link w ustawieniach (chyba poprzedzając jakoś ukośnikami i czymś tam..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matik3652 Napisano 9 Grudnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 ok to juz wszystko wiem dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal123 Napisano 16 Grudnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Hmm, Poradnik przejrzysty i dobry ale na 65 poziomie metalu nie ma tyle wydobycia jest zaledwie połowa tak samo, z pozostałymi Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KANAH Napisano 16 Grudnia 2010 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ponieważ kolega nie dodał że jest to wydobycie z załączonym geologiem więc 100% wydobycia więcej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Czerwca 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Nie wiem czy to się może przydać, ale jeżeli tak - to udostępniam na potrzeby Ogamu..gifStare filmiki w zasadzie, zawierające kilka informacji:Jak atakowaćhttp://www.youtube.com/watch?v=rpi4-59M9qo&feature=player_embedded#at=120Jak zniszczyć księżychttp://www.youtube.com/watch?v=_UYfCD_zG-s&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chesiu91 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 W ciągu paru dni przerobię ponownie poradnik bo jest już po prostu stary i nie modny.Oraz dodam nagrody za zadania (nie wszystkie aczkolwiek będę dodawał je w miarę możliwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anotomik Napisano 23 Lipca 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Świetny poradnik bardzo mi się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skipper Napisano 25 Lipca 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) Poradnik niezły mam tylko jedno ale - obrona, czy jest sens ją budować jak mozna po dwóch tygodniach bez problemu zbudować nawet 2kk RMP? Edytowane 25 Lipca 2012 przez Skipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi