Skocz do zawartości

Formatowanie ilości zasobów w banku

ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taką propozycję, aby dodać formatowanie danych wprowadzanych w banku, tak aby przechodziły stringi w postaci np "123.456.789" (aktualnie koniecznie trzeba wprowadzać w postaci "123456789"). Poza tym w przypadku kiedy zostawi się jakieś pole puste (np przy wypłacie usunie się deuter i nie wpisze się 0) - też akcja nie przechodzi.

Jaki jest tego cel ? Wygoda w grze. Ja osobiście liczę sobie kalkulatorem z ogame tools koszty budowy kilku poziomów w kilku budynkach i kopiuje sobie wyliczone dane które są przedstawiane w formie "human readable" czyli z separatorem co 3 pozycje (123.456.789) - teraz muszę usuwać za każdym razem kropki co jest bardzo uciążliwe, zwłaszcza jak człowiek jest zmęczony i zapomni je usunąć albo przez przypadek usunie jakąś cyfrę i kicha.

Jest to bardzo proste i do zrobienia w 10 minut, więc myślę że nie powinno to stanowić problemu :)

Witam, mam taką propozycję, aby dodać formatowanie danych wprowadzanych w banku, tak aby przechodziły stringi w postaci np "123.456.789" (aktualnie koniecznie trzeba wprowadzać w postaci "123456789"). Poza tym w przypadku kiedy zostawi się jakieś pole puste (np przy wypłacie usunie się deuter i nie wpisze się 0) - też akcja nie przechodzi.

Jaki jest tego cel ? Wygoda w grze. Ja osobiście liczę sobie kalkulatorem z ogame tools koszty budowy kilku poziomów w kilku budynkach i kopiuje sobie wyliczone dane które są przedstawiane w formie "human readable" czyli z separatorem co 3 pozycje (123.456.789) - teraz muszę usuwać za każdym razem kropki co jest bardzo uciążliwe, zwłaszcza jak człowiek jest zmęczony i zapomni je usunąć albo przez przypadek usunie jakąś cyfrę i kicha.

Jest to bardzo proste i do zrobienia w 10 minut, więc myślę że nie powinno to stanowić problemu :)

Skoro to takie proste to zrób, ja na js się nie znam :)

Jest na forum mój kalkulator który nie daje kropek.

Ale i tak by się przydało, bo ciężko dostrzec w większych liczbach czy to 500 kkk czy 5kkkk itp. To wpisywania zera też nieraz irytuje jak zapomnę :P

@EDIT

Za to daje spację xD

Jedynie flotę dałem bez kropek.. Kosztu obrony i floty też skopiować się nie da... hmm trzeba by go trochę dopracować ;D

Można by nawet dodać odrobinę JSa który by formatował wpisaną ilość zasobów jeszcze przed wysłaniem, załóżmy że gracz wpisze 123456789, to napis w polu po jego opuszczeniu zmieni się automatycznie na 123.456.789 :)

Dobrym motywem też byłyby przyciski np w postaci do przemnażania podanej ilości zasobów o jakieś okrągłe liczby, np wpisujesz 10, wciskasz "Mrd" i 10 zmienia się na 10 miliardów ;]

Przydałby się też link w budynkach odsyłający do banku i ustawiający automatycznie wartości w polach na brakującą kwotę do rozpoczęcia budowy.

PS. @deusx - nie zauważyłem Twojego posta. Mogę zrobić nawet wszystko co tutaj opisałem ;] Tylko teraz pracuję, wieczorem postukam trochę w klawisze i dam Ci znać co i jak.

Aczkolwiek kwestia akceptowania napisów w postaci z kropkami powinna zostać napisana po stronie serwera. W php wystarczy otrzymany z formularza ciąg znaków przepuścić przez coś w stylu preg_replace('/[., ]/g', '', $liczba).

Można by nawet dodać odrobinę JSa który by formatował wpisaną ilość zasobów jeszcze przed wysłaniem, załóżmy że gracz wpisze 123456789, to napis w polu po jego opuszczeniu zmieni się automatycznie na 123.456.789 :)

Dobrym motywem też byłyby przyciski np w postaci do przemnażania podanej ilości zasobów o jakieś okrągłe liczby, np wpisujesz 10, wciskasz "Mrd" i 10 zmienia się na 10 miliardów ;]

Przydałby się też link w budynkach odsyłający do banku i ustawiający automatycznie wartości w polach na brakującą kwotę do rozpoczęcia budowy.

PS. @deusx - nie zauważyłem Twojego posta. Mogę zrobić nawet wszystko co tutaj opisałem ;] Tylko teraz pracuję, wieczorem postukam trochę w klawisze i dam Ci znać co i jak.

Aczkolwiek kwestia akceptowania napisów w postaci z kropkami powinna zostać napisana po stronie serwera. W php wystarczy otrzymany z formularza ciąg znaków przepuścić przez coś w stylu preg_replace('/[., ]/g', '', $liczba).

Czekamy na twoją pomoc.

Multipost bo upuje temat (inaczej nikt tego nie przeczyta ;])

Z deusem kilka dni temu uzgodniliśmy że moje propozycje będą wprowadzone, ba - nawet z moją pomocą przygotował działającą poprawkę aby można było w banku wpisywać liczby z kropkami, przecinkami czy spacjami. Niestety nie wkleił tego na serwer. Miał też zrobić kilka dni temu linki prowadzące do banku przy budynkach - po kliknięciu których od razu ustawiała się brakująca suma zasobów w banku. Tego też nie zrobił. W związku z tym sam się za to zabiorę, ale oczywiście nie mam dostępu do kodu gry. Będzie to działać pod greasemonkey, za niedługo (jak tylko to napiszę) zaprezentuję w postaci filmiku i kto będzie chciał, będzie się mógł do mnie po to zgłosić ;]

Dobra, skończyłem, zamieszczam filmik jak to w praktyce wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=iwpm8nqjcFA

Jak ktoś jest zainteresowany to na priv ;]

Tak bardzo potrzebne jest to kropkowanie? Co to za problem spojrzeć na surowiec niżej i tylko sobie zera liczyć?

No niby jakieś ułatwienie by było z tymi kropeczkami, ale aż tak ważne to chyba nie jest, żeby męczyć tym Dexa od rana do nocy ^.-

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Musisz zaakceptować regulamin Warunki użytkowania.