GREGx Napisano 29 Stycznia 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Czołem Panowie i Panie mam tu dla Was zadanie: Klasa w której mój kolega ma córkę dostałą takie zadanie (celowo nie mówię co wszyło pani, która nie uznaje innego wyniku) Co Wy na to; Kasia zbierała znaczki. W styczniu miała ich 53. W lutym dostała o 15 więcej niż miała w styczniu. W marcu oddała 7 znaczków koleżance. W kwietniu kupiła dwa dwa razy więcej znaczków niż miała w styczniu. Ile znaczków łącznie zebrała Kasia ? Gdyby rozdała czterem koleżankom znaczki po równo, to ile znaczków by jej zostało ? Już nic dalej nie piszę, ale dodam tylko że ojciec dziewczynki, właśnie stoi na korytarzu, bo został wezwany do szkoły, kiedy upierał się przy swoim wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 29 Stycznia 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Też mam córkę w 4 klasie. Kasia zebrała 220 znaczków, po rozdaniu zostałoby 44 GREGx dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 2 minuty temu, Szaman napisał: Też mam córkę w 4 klasie. Kasia zebrała 220 znaczków, po rozdaniu zostałoby 44 Moim zdaniem gdyby ROZDAŁA te znaczki to sama miał by ich zero... ale tak czy siak piszcie dalej Szaman dzięki za odpowiedz daje Ci lajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano 29 Stycznia 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 szaman, 220 :4 = 55 , zostaje 0 znaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Teraz, Winiu napisał: szaman, 220 :4 = 55 , zostaje 0 znaczków. tak tak jasne, ale niech ogejmowicze piszą dalej, bo w sumie nie to jest ''klu'' tej sprawy, ale nie chcę od razu wszystkiego pisać, więc obliczajcie i mówcie co myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 29 Stycznia 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Po równo uwzględniając siebie. 220/5=44 Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Szaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bencfal Napisano 29 Stycznia 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Styczeń 53 szt Luty 53 + 15 = 68 szt Marzec 53+68-7 = 121-7= 114 Kwiecień 53x2 = 106 Suma znaczków czyli Styczeń + luty + marzec + kwiecień = 53+68+114+106=341 341/4 = 85 Został 1 znaczek Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Bencfal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 powiem co było dalej, ale jak więcej osób podzieli się swoim wynikiem Czekam na innych graczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viher Napisano 29 Stycznia 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 W styczniu miała 53 W lutym dostała o 15 więcej, niż miała w styczniu, czyli dostała 53 + 15 = 68 Stąd w lutym miała 53 + 68 = 121 W marcu oddała 7, więc zostało 114 W kwietniu kupiła 2x więcej niż miała w styczniu, czyli kuppiła 53 * 2 = 106, czyli na koniec kwietnia miała 114 + 106 = 220 (ale w zadaniu było napisane że kupiła dwa dwa razy więcej, może mamy to potraktować jako 22? :P) Wobec tego miałą 220 Gdyby rozdała koleżankom znaczki po równo, to by każda dostała 55 a zostało jej samej 0 Ja innego rozumowania nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 dobrze dobrze... liczcie dalej.... właśnie nie o druga cześć zadania mi chodziło tylko pierwszą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 1 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 GREGx i co tam wyszło z tym zadaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 wyszło tak że pani nauczycielka obrała taki sam tok logiczny jak @Bencfal czyli 341 znaczków... Dziewczynka-uczennica dostała ocenę 3 , jej też wyszło 220 znaczków .... Po wizycie ojca w szkole średnio zadowolona pani powiedział że mimo błędy podwyższyła ocenę z 3 na 4 , na zachętę, aczkolwiek stała twardo przy swoim że wynik ''Bencfała '' był prawidłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bencfal Napisano 2 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Nie rozumiem dlaczego niektórzy zapominają do sumy dodać marzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano 2 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 dlatego, że marzec był miesiącem ujemnym a Ty go dodałeś jakbyś miał zarobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 2 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Bo suma w marcu to styczeń + luty - 7 oddany koleżance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bencfal Napisano 2 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Czyli znaczki w marcu jakie miała zniknęły do całkowitej ilość i znaczkow. Przecież nie wyparował znaczki z marca. To by oznacza że wszystko co zebrała do marca to przepadło A ona tylko oddała z sumy jaka uzbierała w styczniu i lutym. Ja wiem winiacz dla Ciebie to za trudne. Może zróbmy orzez ogam. W styczniu zrobiłeś 1 mln ow W lutym zrobiłeś 500 tyś ow W marcu dostałeś złom od Bencfałka na 200 tyś ow z sumy lutego i stycznia A w kwietniu zdenerwowałes się i zrobiłeś 2 mln ow. Ile posiadasz ow ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viher Napisano 2 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) @Bencfalmasz prosty błąd w rozumowaniu W swoim rozumowaniu piszesz, ile znaczków miała w styczniu a dla miesięcy luty, marzec i kwiecień - ile w tych miesiącach dostała/straciła, a potem bierzesz na koniec sumę tych 4 wartości. Problem w tym, że masz błąd w marcu: sumujesz tam znaczki ze stycznia i lutego i odejmujesz 7, czyli tak jakby w marcu dostała w sumie tyle co w w styczniu i lutym i dopiero odejmujesz 7 (przy czym w treści zadania nie ma najmniejszej mowy żeby coś dostała w marcu, a jedynie że oddała 7 koleżance)... Wobec tego, jeśli dla lutego/marca/kwietnia zapisujesz jedynie różnicę, to dla marca powinno być -7! Przez to w ostateczności, w końcowej sumie, masz wartości które dostała w styczniu i lutym błędnie dwukrotnie policzone (styczeń błędnie policzony w styczniu i marcu, luty błędnie policzony lutym i marcu) Na Twoim przykładzie w ogam (dla stycznia piszę wartość w styczniu, dla lutego/marca/kwietnia różnice, na koniec sumuję). Poprawnie: Styczen: 1mln Luty: +500k Marzec: -200k (bo na tyle dostał złom) Kwiecień: +2mln OW: SUMA: 1mln + 500k -200k +2mln = 3,3mln Gdyby zrobić tak jak Ty zrobiłeś zadanie, wyszlo by: Styczen: 1mln Luty: +500k Marzec: 1mln + 500k -200k = 1,3mln [<---w marcu zdecydowanie powinien być minus bo sam napisałeś że dostał złoma na 200k OW i żadnego info że coś dobudował, jednak z Twojego rozumowania analogicznie do zadania z pierwszego postu wyszłoby że mimo złomu w marcu i tak ostatecznie przybyło mu 1,3mln owiec) Kwiecień: +2mln OW: SUMA: 1mln + 500k +1,3mln +2mln = 4,8mln Widzisz różnicę? Edytowane 2 Lutego 2021 przez Viher MOCZAR dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Brawo @Viher ! tak też mówiłem że jest mowa o 4 miesiącach, ale tylko w 3 znaczków przybywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano 2 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Okej to teraz powiem jak było Moja córa była pewna , że zrobiła dobrze ostatnie zadanie, które Pani uznała że zrobiła źle, zrobiłem je i wyszło mi tak jak i jej. Napisaliśmy do Pani, zaznaczyliśmy jej w którym miejscu popełniła błąd ale Pani nieugięta dalej była przy swoim , że córka ma źle. Zacząłem rozsyłać zadanie po znajomych myśląc, że może czegoś nie rozumiem Część pisała tak jak ja, część pisała tak jak Pani. Wg Pani prawidłowe wyliczenia są takie: Moja córa może idealnie tego nie zrobiła, ale wynik wyszedł jej dobry Koniec końcom, córa dostała ocenę wyżej, ale niedosyt pozostał, bo Pani nie przyznała się że zrobiła błąd, a ocenę wyżej wstawiła "bo jednak cośtam córka napisała..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 @Winiu napisz tej babce tak: (dużo nie zedrę z Ciebie za prawa autorskie, ale lubię te znaczki z królami polski i znakiem wodnym ) Z całym szacunkiem Pani profesor, ale czy na parwdę ostatecznym dowodem na to że moja córka podała prawidłowy wynik a Pani sie myliła ma być to że zjawię się w pokoju nauczycielskim z grubym klaserem i to policzymy z wszystkimi nauczycielami. Wiem że nie umie Pani liczyć, ale na to może jak najbardziej... Nie mniej jako powszechnie znany Dżentelmen daję pani ostatnią szansę na uratowanie swojej godności. Jeśli nie ma pani w domu tylu znaczków, to proszę użyć guzików , zapałek , albo ziarenek ryżu , mniejsza z tym, spełnią te samo zadanie. Użyć ich jak znaczków i zrobić te wszystkie zadania ''łopatologicznie'' przekładając je sobie na stole mając je fizycznie w rękach. Ja nie próbuję nikogo obrazić. To też w jakimś sensie jest dla Pani dobra, by nie być na bakier z logiką. Życzę powodzenia, a dzieciakom które Pani uczy jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano 2 Lutego 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 z tą Panią profesor to bym nie przesadzał, Nauczycielka ma 22 lata ?♀️ Ledwo co gimnazjum skończyła i nauczycielką została Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREGx Napisano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 ..aaa to powiedz jej żeby Ci postawiła pałę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi