spieriz Napisano 9 Czerwca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć! z racji, że około miesiąc temu wysłałem administracji moją propozycję dotyczącą prostych modyfikacji w grze, m.in. kalkulatora dopuszczalnej ceny trytu w handlarzu lub ilości zrabowanych surowców z historii flot, lecz do teraz nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi na ten temat, to postanowiłem sam się z Wami podzielić tym co zrobiłem. Lecz najpierw kilka słów o czym w ogóle będzie ten temat. 1. Czym jest skryptozakładka? Wikipedia mówi: Skryptozakładka (ang. bookmarklet, favlet, favelet) – niewielki skrypt napisany w języku JavaScript przechowywany jako adres URL zakładki w przeglądarce internetowej lub jako adres odsyłacza na stronie internetowej. Skrypt ten uruchamiany jest w momencie kliknięcia takiej specjalnej zakładki. Myślę, że ta definicja jest wystarczająca i przy niej pozostanę. 2. Jak się mają skryptozakładki do regulaminu? Tutaj już wszystko zależy od tego, co skryptozakładka będzie robić.Regulamin mówi: Zabronione jest używanie dodatkowego oprogramowania (wszelkiego typu), które wykonuje czynności w grze za użytkownika. Tak więc, aby zachować zgodność z regulaminem, skryptozakładki mojego autorstwa nie wprowadzają żadnych modyfikacji w grze oraz nie wykonują żadnych czynności za użytkownika w grze.Uzasadnienie tutaj będzie na przykładzie handlarza oraz licznika surowców. Skryptozakładka do handlarza jedyne co robi, to pobiera informacje na temat ostatnich transakcji na giełdzie, liczy średnią cenę oraz ich odchył +/- 20%, a następnie wyświetla wyniki. Analogicznie licznik zrabowanych surowców - pobiera dane z tabeli wyświetlonej w karcie przeglądarki i je odpowiednio przetwarza. W praktyce nie różni się to niczym od wklejenia tabeli do excela i zastosowania odpowiednich makr czy formułek, co jest w grze legalne i powszechnie dostępne w innych poradnikach - jedyna różnica jest taka, że nie trzeba wklejać tabel do excela tylko kliknąć jedną zakładkę w przeglądarce.Powtórzę jeszcze raz: udostępniane tu skryptozakładki nie wykonują żadnych czynności w grze za użytkownika, więc nie stoją w sprzeczności z regulaminem. 3. Jakie skryptozakładki są dostępne? Obecnie są to skryptozakładki do obliczania dopuszczalnej ceny trytu w handlarzu oraz do zliczania sumy zrabowanych surowców na podstawie historii lotów. Jestem również otwarty na nowe propozycje, wystarczy napisać post w tym temacie. Linki do pobrania będą w końcowej części postu. 4. Na jakich przeglądarkach można ich używać? Przetestowałem je na: Mozilla Firefox 60.0.2Opera 53.0Google Chrome 67.0 Wszelkie błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać. 5. Jak zainstalować skryptozakładkę? Pokażę to w kilku prostych krokach na przykładzie przeglądarki Firefox (dla Opery i Chrome niżej). 5.1. Musimy mieć widoczny pasek zakładek w przeglądarce. Jeśli go masz, pomiń ten krok, jeśli nie, to wciśnij Alt aby pokazać menu przeglądarki, a następnie Widok -> Paski narzędzi -> Pasek zakładek. 5.2. Dodajemy nową zakładkę, wciskając w dowolnym miejscu paska zakładek prawy przycisk myszy. 5.3. W menu, które się pojawi, interesują nas tylko dwie pierwsze pozycje. W nazwie wpisujemy nazwę pod jaką chcemy widzieć skryptozakładkę w przeglądarce, a w odnośniku (adresie) kod skryptozakładki, który jest udostępniony na końcu postu. 5.4. To wszystko teraz wystarczy wejść na OGam i przetestować nasze skryptozakładki. Dla Opery i Chrome:Wchodzimy w menu przeglądarki -> Zakładki -> Pokaż zakładki.Następnie analogicznie jak przy Firefoxie - prawy przycisk myszy na pasek zakładek -> dodaj stronę, pozostałe kroki jak wyżej. 6. Jak używać skryptozakładki? Musimy mieć otwartą kartę z OGam na tej stronie, której zakładka dotyczy - czyli dla ceny trytu musimy mieć otwartego handlarza, a dla sumy rabunków historię lotów. 7. Skąd pobrać skryptozakładki? Attachment has been removed. Wszelkie opinie, komentarze, błędy i sugestie śmiało pisać w tym temacie Cena trytu.txtHistoria lotów.txt Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez spieriz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gentelman Napisano 10 Czerwca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Bardzo przydatna rzecz. Brawo Stripi:) Jeszcze czat w grze by się przydał i byla by bajeczka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMueller Napisano 10 Czerwca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Bardzo przydatna rzecz. Brawo Stripi:) Jeszcze czat w grze by się przydał i byla by bajeczka;)I wtedy na forum to juz w ogóle nikt by nie wchodził hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leonardo_da_Vinci Napisano 10 Czerwca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Fajne to ale.... właśnie regulamin ciekawe co admini powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szalejownik Napisano 27 Czerwca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A administracja w ogóle ma się ochotę w temacie wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spieriz Napisano 27 Czerwca 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 nie W moim przeświadczeniu jest to legalne, bo nie wykonuje czynności za użytkownika w grze. Nie dostałem jeszcze za to bana, więc chyba jest to potwierdzeniem mojej powyższej interpretacji regulaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szalejownik Napisano 27 Czerwca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Puki co mam excela którego sobie sam zrobiłem z różnymi bajerami ale tak z ciekawości pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi