Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak wszyscy wiemy Robercik (Lewy) Lewandowski ma bardzo dobre dni w BVB co mecz to gole ostatnie wyczyny z Realem Madryt też pokazały że jest w szczytowej formie..

JA SIĘ PYTAM WIĘC DLACZEGO TAM POTRAFI STRZELAĆ BRAMKI A W REPREZENTACJI FAKTYCZNIE JEST LEWY I NIE POTRAFI NIC!!!!!??

Przy okazji jak panowie/panie obstawiacie finały ligi mistrzów kto z kim zagra?? :)

Mi sie zdaje że finał będzie BVB VS BAJERN i lewy da popis 3:1 dla BVB w finale ;)

Napisano

Gra zespół, nie piłkarz. Lewy strzeli jak mu ktoś dobrze poda, wszyscy muszą być dobrze ustawieni, zależy to też od trenera. Poza tym gra w reprezentacji jest dla niego mniej ważna niż mecze ligowe (i się nie dziwie wcale), dlatego też uważa się na kontuzję itd.

Napisano

A mi się wydaje że to chodzi o hajs.... w BVB zarabia miliony jakich w reprezentacji nie zarobi... i według mnie nie opłaca mu sie narażać zdrowia na kontuzje w reprezentacji żeby w BVB pauzował i hajs mu leciał koło nosa bo BVB to nie T-MOBILE EKSTRAKLASA ze czy sie stoi czy sie lezy jakas kasa sie nalezy... ;)

Napisano

Piłka nożna to gra ZESPOŁOWA, podkreślam ZESPOŁOWA bo nie wszyscy zdaję się rozumieją co to oznacza. Drużyna musi ze sobą ściśle współpracować, trenować i grać. Powoływanie do kadry na jeden mecz nawet 11 najwybitniejszych piłkarzy nie przyniesie oczekiwanych efektów/zwycięstw ponieważ tacy piłkarze nie trenują z sobą na co dzień a brak współpracy z "zgrania" skutkuje mizernymi rezultatami.

Nie liczę na to aby w najbliższej przyszłości coś się zmieniło.

Napisano

Piłka nożna to gra ZESPOŁOWA, podkreślam ZESPOŁOWA bo nie wszyscy zdaję się rozumieją co to oznacza. Drużyna musi ze sobą ściśle współpracować, trenować i grać. Powoływanie do kadry na jeden mecz nawet 11 najwybitniejszych piłkarzy nie przyniesie oczekiwanych efektów/zwycięstw ponieważ tacy piłkarze nie trenują z sobą na co dzień a brak współpracy z "zgrania" skutkuje mizernymi rezultatami.

Nie liczę na to aby w najbliższej przyszłości coś się zmieniło.

Ale w BVB Lewy potrafi sam sobie wypracować dogodną sytuacje i w dodatku zakończyć ją bramką nie raz już tak było a w Reprezentacji nie pokazuje nic....

Napisano

Kiedyś zastanawiałem się nad tym tematem , i postanowiłem zbadać ten wątek .

Bez dokładnego przyjrzenia się możemy polegać tylko na emocjach , i się wkurzać.

Pytanie czy Lewandowski to dobry napastnik ?

Moim zdaniem bardzo dobry , prawie kompletny.

Każdemu graczowi wielkiego formatu coś brakuje, albo brak dryblingu, silnego strzału , nieporadne zastawianie się , słaba gra głową.

Myślę , że nie będzie nigdy gracza  kompletnego.

Lewy ma niebywały talent , który jest poparty intensywną pracą i przedewszystkim potrafi słuchać tych co go szkolą.

Bo nie od dziś wiadomo ,że z boku czasami więcej się widzi .

Klopp ustawia Lewego w taki sposób by uwypuklić jego największe zalety . I widać tego efekt.

Lewy był liderem w bramkach 1 ligi , ekstraklasy , teraz bundesliga, narazie drugi w LM.

Więc bramki potrafi strzelać.

Jego największymi atutami to :

1. Ustawienie - wbrew pozorom Lewandowski większość goli strzela z dobitek , z bezpańskich piłek.

Piłki po rykoszetach , odbiciach przez bramkarzy itp. Jest tego około 25 % .--50 % i tu ważne jest ustawienie .

Jest tam gdzie piłka.

2. Zastawianie się- potrafi bardzo dobrze zastawić się , potrafi przyjąć na siebie nawet trzech obrońców , dobrze zastawić , i oddać piłkę na wolną pozycję. Dla trenerów taki napastnik jest szczerym złotem gdyż jest to gra na zespół nie na gole indywidualne. U Lewego to jest , i widac to po ilości asyst.

3.Gra głową - 30% bramek z wrzutek , rzutów rożnych strzelonych głową.

4. Szybka reakcja- widać to było w 3 bramce strzelonej Realowi . Majstersztyk , takiego szybkiego obrotu , szybkiego strzału , silnego i precyzyjnego strzału nie zauwżamy zbyt czesto. A to zostało wycwiczone. BVB bodajże w tamtym roku zakupiło urzadzenie które wypuszcza piłki z 4 stron , a zawodnik ma za zadanie z każdych tych piłek oddać strzał do bramki. I widać tego efekt , czas reakcji znakomity.

5. Instynkt - szybkie podejmowanie decyzji, trafnych decyzji.

6. Silny strzał.

Można by wymieniać i wymieniać, bo jest tego dużo.

Przytoczę wam fragment rozmowy z kolesiem ,Blogerem co poddawał w wątpliwość umiejętności Lewego .

Tam przytoczyłem suche dane więc warto przeczytać:

Każda ocena zawodnika poparta emocjami jest błędną oceną. Poziom gry Lewandowskiego w reprezentacji to poziom samej reprezentacji.
Więc nie ma się co dziwić . Reprezentacja gra do bani to i napastnik się dostosowuje.I nie chodzi mi tu o to że nikt mu nie podaje.
Bo w Borusi jest to samo . Różnicą jest to ze w Dortmundzie z każdej flanki sunie atak , skrzydłowi wykonują ataki za atakami , i na dodatek wykonują strzały na bramkę , co jest po myśli Lewandowskiego . Bo jak ktoś dobrze obejrzy jego bramki , z Borusi to zauważy ,że jest typowym sępem pola karnego . Jest strzał jet odbicie jest Lewandowski , i jest gol. 50% bramek tak wpada , 30% stałe fragmenty gry , 10 % to indywidualne akcje , 10% podania od kolegów.
Dlatego jak długo nasi będą wykonywać 10 strzałów na mecz to Lewandowski nie będzie strzelał.
A co do przereklamowania , to Panie " PIOTRZE RODZIK" nie ma Pan odrobiny racji.
Lewandowski jest bardzo dobrym napastnikiem , a świadczą o tym gole w 2 lidze(1liga) w ekstraklasie , a i dwa sezony w Bundeslidze.
Oprócz tego bardzo dobra statystyka asyst.Żaden zły napastnik , nie jest w stanie potwierdzać swojej skuteczności , przez kilka sezonów.
Dlatego proponuje obejrzeć wszystkie bramki Lewego z ostatnich dwóch sezonów , z lekka się zastanowić , pomyśleć i wyciągnąć wnioski adykwatne do rzeczywistości a nie wnioski podyktowane świętym oburzeniem . ( Messi czy Ronaldo też nie maja tej skuteczności jaką mają w lidze a na pewno nikt nie nazwie ich Przereklamowanymi piłkarzami.)

i dalej:

Panie Piotrze Pan Lewandowski jak wyzej napisałem NIE otrzymuje podań od graczy Borusi . Jedynie w obrębie pola karnego , gdzie gra jak rozgrywający , przyjmując na siebie większość ataków , i bardzo skutecznie odgrywając.
Jak napisałem wyżej , a Pan chyba nie doczytał , większość bramek jest z dobicia po strzale , ewentualnie z błędów obrońców w Piątce pola karnego .Dużo też bramek strzela ze stałych fragmentów gry , z wrzutek które wykańcza głową.
Jego pomocnicy czyli Mario Götze oraz Marco Reus grają strasznie samolubnie , większość akcji wykańczają sami.Mają dużo asyst ale nie są to asysty strikcie po których zdobywa się bramki. Strzał odbicie od obrońcy i dobicie przez innego gracza tez kwalifikuje się jako asysta , tak samo wybicie z rzutu rożnego lub z wolnego.
Ich asysty nie otwierają bezpośrednio drogi do bramki. Inaczej jest w w przypadku Lewego , długa piła , przyjęcie i częste zgranie przez niego na pozycję , gotową do strzału.Przeglądając bramki z zeszłego roku , bardzo dobrze widać , zgranie Lewandowskiego z Kagawą . Ów zawodnik bardzo dobrze na czyste pole podawał do niego , co konsekwętnie wykańczał.
Jak już napisałem sprawdził się on jako napastnik juz w wielu miejscach.
Znicz Pruszków 38 goli.
Lech Poznań 32 gole.
Borussia 49 bramek
Reprezentacja 17 bramek.

Przyznam też że wole uwierzyć Niemieckim ekspertom od futbolu niż Panu , co do przereklamowania tego piłkarza.
Wielokrotny gracz kolejki , gracz miesiąca , najlepszy napastnik , król strzelców itp. I nie tylko u nas ale i w jednej z najsilniejszych lig świata.
Więc nadal będę uparcie twierdził że Pana ocena subiektywna nie nic wspólnego z prawdziwą matematyczną oceną sytuacji.
Jest tylko wylaniem swoich żali podyktowanych słabą grą i słabym wynikiem naszej reprezentacji.

Cała rozmowa w tym miejscu :

http://www.wprost.pl/blogi/piotr_rodzik/?B=2420&fb_comment_id=fbc_145837875592010_212928_146046572237807#f3dd6a9daa1e81a