Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Od ponad roku zajmuje się chodowlą i rozmnażaniem roślin owadożernych. Moimi ulubieńcami są Dionae (muchołówki) oraz Drosera (rosiczki). Mam również od jakiegoś czasu dwie kapturnice (Saracenia). Na wiosnę zaczynam chodowlę dzbaneczników (Nephenthes) i tłustoszy (Pinguicula). Zaczynam też powoli myśleć o pływaczach lądowych ale to bardziej odległa przyszłość.

Na balkonie stworzyłem stanowisko na którym chcę zachodować wszystkie owadożery występujące w Polsce. Aktualnie poszukuje tłustoza pospolitego i rosiczki okrągłolistnej.

Gdyby ktoś był zainteresowany otrzymaniem darmowych nasionek lub poradą na temat chodowli proszę o PW :)

Nasionka które aktualnie posiadam:

Drosera Capensis Typical - 5000 nasion, zbiór za 2 tygodnie

Drosera Aliciae - ok 1000 nasion, zbiór czerwcowy

Drosera Spatulata - ok 1000 nasion, zbiór czerwcowy

Drosera rotoufundiola - ok 300 nasion, zbiór zeszłoroczny - nasiona wymagają stratyfikacji

Dionae Muscipula - 30 nasion, zbió¶ majowy - nasiona wymagają stratyfikacji

Aktualnie poszukuję nasion:

Drosera Intermedia - nasionka muszą być z legalnego źródła

Pinguicula vulgaris L. - przyjmę tylko nasionka z legalnego zbioru, jestem przeciwnikiem niszczenia naturalnych siedlisk tłustoszy, w Polsce wszystkie owadożerne rośliny są pod ochroną gatunkową w ich naturalnym środowisku (ochrona nie dotyczy upraw domowych)

Podczas przystanku woodstock, dostarczyłem graczowi o nicku: Drwal pakiecik 200 nasionek Drosera capensis typical. Z tego co wiem to wyrosło mu już kilkadziesiąt małych potworków :)

Edytowane przez KarolRadom
Napisano

Fajna sprawa z tym? Bo można by spróbować, tylko powiedz mi ile mniej więcej zł wychodzi na utrzymanie tego na początku, bo podejrzewam że w późniejszym stadium już nie trzeba w to ładować gotówki?

Napisano

Mnie zaraził spam sojuszowy kliku naszych "zielarzy" i we wtorek będę zaczynał przygodę z hodowlą :)

Każdy krok będę fotografował tak aby każdy mógł zobaczyć jak to się rozwija :)

więc czekajcie :) we wtorek startujemy :) (chyba, że nasionka dostanę w środę :P )

Napisano (edytowane)

Fajna sprawa jakbym miał balkonik to tez bym uderzył w podobe sprawy.

Co do tych żarłaczy to mam z nim styczność w pracy , od czasu do czasu sprowadzamy do sklepu kilka takich cudów .

Obecnie mamy dzbaneczniki.

KarolRadom =jak sie tym zajmujesz to opowiedz nam jak uzyskiwać nasiona .

I dlaczego klapka od dzbanecznika zasycha , a potem cały dzbanek ? Czy to efekt komsumowania , czy moze cos innego

Ja osobiscie interesowałem sie kiedys kaktusami. chciałem stworzyć w akwarium taka małą Arizone.

Niestety gabaryty mieszkania zniweczyły projekt.

Ale mam jednego kaktusa , brzydal jak cholera w kształcie grzyba , którego choduje zimą w piwnicy a latem w ogrodzie .

Co przez trzy lata z rzędu zakwitł trzydniowym kwiatem .Dodam że bardzo pieknym kwiatem .Niestety w tym roku kwiata nie było , z czego sie bardzo obraziłem na niego i znowu bedzie siedział w piwnicy.

http://x.garnek.pl/ga4313/aae71797fa416aa2662616a3/kwitnacy_kaktus.jpg - o taki miał kwiatek.

Oprócz tego podobają mi się obecie bardzo popularne Orchidee( Storczyk )

Posiadałem w swojej kolekci, swego czasu standardowy Phanelopsis, Dendrobium , Cymbium, Oncidium , i Vanda.

Były jeszcze inne ale zapomniałem nazwy.

Większosć rozdałem po ponownym zakwitnięciu . Teraz został tylko Phanelopsis biały i różowa hybryda.

OPGólnie powiem ze roślinki są fajne...nie tylko te do palenia

Edytowane przez paciorkowiec
Napisano

Dzbanki usychają i jest to zupełnie naturalne. Większość roślin owadożernych traci pułapki po kilku użyciach. Drosera np po strawieniu dużej muchy traci liść pułapkowy.

Dzbaneczniki potrzebują zazwyczaj podwyższonej wilgotności i "zraszania" ich kilka razy dziennie. Wszystko zależy od gatunku. Dzbaneczniki nie lubią zmieniać warunków w których żyją, dlatego nie powinno się ich przemieszczać w domu. Proces aklimatyzacji dzbanecznika do nowego miejsca może trwać nawet kilka miesięcy, wszystko zależy od gatunku.

Najlepsze dla nich są terraria

Catalyst:

Te roślinki są samożywne, przeprowadzają fotosynteze. Owady są dla nich jedynie źródłem azotu. Jeśli nic nie upolują napewno nie umrą, będą jedynie wolniej rosły...

Napisano

Nasionka są darmowe :)

Niestety zainteresowanie okazało się tak duże, że będziecie musieli trochę poczekać aż zbiore kolejne...

Dla tych mniej cierpliwych jest allegro gdzie za 2 zł można kupić około 100 nasionek.

Gdyby ktoś chciał otrzymać poradnik jak wysiewać i hodować Drosera oraz jak zbierać nasionka - mogę podesłać na maila :)