KarolRadom Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Od ponad roku zajmuje się chodowlą i rozmnażaniem roślin owadożernych. Moimi ulubieńcami są Dionae (muchołówki) oraz Drosera (rosiczki). Mam również od jakiegoś czasu dwie kapturnice (Saracenia). Na wiosnę zaczynam chodowlę dzbaneczników (Nephenthes) i tłustoszy (Pinguicula). Zaczynam też powoli myśleć o pływaczach lądowych ale to bardziej odległa przyszłość. Na balkonie stworzyłem stanowisko na którym chcę zachodować wszystkie owadożery występujące w Polsce. Aktualnie poszukuje tłustoza pospolitego i rosiczki okrągłolistnej. Gdyby ktoś był zainteresowany otrzymaniem darmowych nasionek lub poradą na temat chodowli proszę o PW Nasionka które aktualnie posiadam:Drosera Capensis Typical - 5000 nasion, zbiór za 2 tygodnieDrosera Aliciae - ok 1000 nasion, zbiór czerwcowyDrosera Spatulata - ok 1000 nasion, zbiór czerwcowyDrosera rotoufundiola - ok 300 nasion, zbiór zeszłoroczny - nasiona wymagają stratyfikacjiDionae Muscipula - 30 nasion, zbió¶ majowy - nasiona wymagają stratyfikacji Aktualnie poszukuję nasion:Drosera Intermedia - nasionka muszą być z legalnego źródłaPinguicula vulgaris L. - przyjmę tylko nasionka z legalnego zbioru, jestem przeciwnikiem niszczenia naturalnych siedlisk tłustoszy, w Polsce wszystkie owadożerne rośliny są pod ochroną gatunkową w ich naturalnym środowisku (ochrona nie dotyczy upraw domowych) Podczas przystanku woodstock, dostarczyłem graczowi o nicku: Drwal pakiecik 200 nasionek Drosera capensis typical. Z tego co wiem to wyrosło mu już kilkadziesiąt małych potworków Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez KarolRadom hhsnake0, kamillu12 i spieriz dodali reakcje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Fajna sprawa z tym? Bo można by spróbować, tylko powiedz mi ile mniej więcej zł wychodzi na utrzymanie tego na początku, bo podejrzewam że w późniejszym stadium już nie trzeba w to ładować gotówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolRadom Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Wszystko zależy od gatunku. Niektóre rośliny potrzebują tylko słońca i wody a inne wymagają terrarium z regulowaną wilgotnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catalyst Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Karol zapodaj parę fotek. Może bym coś u ciebie zamówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Masz ten rodzaj, który wymaga tylko słońca i wody? hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolRadom Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 zrobie fotki to wstawie, narazie pozostaje Wam podziwiać zdjęcia z gogle.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drwal Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Mi już moje rosną ale są mniejsze niz głowka od zapałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolRadom Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Najprostsze w uprawie są Drosera Capensis, potrzeba im tylko wody i słońca. Poniżej filmik prezentujący Capensis'a pożywiającego się komarem http://www.youtube.com/watch?v=cZ7Fws1HaL0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhsnake0 Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Mnie zaraził spam sojuszowy kliku naszych "zielarzy" i we wtorek będę zaczynał przygodę z hodowlą Każdy krok będę fotografował tak aby każdy mógł zobaczyć jak to się rozwija więc czekajcie we wtorek startujemy (chyba, że nasionka dostanę w środę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolRadom Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Snake jako, że zaczynasz chodowlę rośli drapieżnych - specjalnie dla Ciebie znaleziony film przyrodniczy: http://www.youtube.com/watch?v=DDEiDSB3y7o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhsnake0 Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Super oby mi palucha nie chwyciła A muszki i inne owady będę specjalnie wpuszczał do domu aby moja "plantacja" miała co "ŹREĆ" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catalyst Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 A takie pytanko. Jak ktoś ma mało owadów to nie (zdechnie) ta roślina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhsnake0 Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 będziesz musiał co jakiś czas karmić swoje potworki znaczy się biegać za muchami by była silna i piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorkowiec Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Fajna sprawa jakbym miał balkonik to tez bym uderzył w podobe sprawy.Co do tych żarłaczy to mam z nim styczność w pracy , od czasu do czasu sprowadzamy do sklepu kilka takich cudów .Obecnie mamy dzbaneczniki. KarolRadom =jak sie tym zajmujesz to opowiedz nam jak uzyskiwać nasiona . I dlaczego klapka od dzbanecznika zasycha , a potem cały dzbanek ? Czy to efekt komsumowania , czy moze cos innego Ja osobiscie interesowałem sie kiedys kaktusami. chciałem stworzyć w akwarium taka małą Arizone.Niestety gabaryty mieszkania zniweczyły projekt.Ale mam jednego kaktusa , brzydal jak cholera w kształcie grzyba , którego choduje zimą w piwnicy a latem w ogrodzie .Co przez trzy lata z rzędu zakwitł trzydniowym kwiatem .Dodam że bardzo pieknym kwiatem .Niestety w tym roku kwiata nie było , z czego sie bardzo obraziłem na niego i znowu bedzie siedział w piwnicy. http://x.garnek.pl/ga4313/aae71797fa416aa2662616a3/kwitnacy_kaktus.jpg - o taki miał kwiatek. Oprócz tego podobają mi się obecie bardzo popularne Orchidee( Storczyk )Posiadałem w swojej kolekci, swego czasu standardowy Phanelopsis, Dendrobium , Cymbium, Oncidium , i Vanda.Były jeszcze inne ale zapomniałem nazwy.Większosć rozdałem po ponownym zakwitnięciu . Teraz został tylko Phanelopsis biały i różowa hybryda.OPGólnie powiem ze roślinki są fajne...nie tylko te do palenia Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez paciorkowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catalyst Napisano 24 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Potworki zamówione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolRadom Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Dzbanki usychają i jest to zupełnie naturalne. Większość roślin owadożernych traci pułapki po kilku użyciach. Drosera np po strawieniu dużej muchy traci liść pułapkowy.Dzbaneczniki potrzebują zazwyczaj podwyższonej wilgotności i "zraszania" ich kilka razy dziennie. Wszystko zależy od gatunku. Dzbaneczniki nie lubią zmieniać warunków w których żyją, dlatego nie powinno się ich przemieszczać w domu. Proces aklimatyzacji dzbanecznika do nowego miejsca może trwać nawet kilka miesięcy, wszystko zależy od gatunku.Najlepsze dla nich są terraria Catalyst:Te roślinki są samożywne, przeprowadzają fotosynteze. Owady są dla nich jedynie źródłem azotu. Jeśli nic nie upolują napewno nie umrą, będą jedynie wolniej rosły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drwal Napisano 25 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Mi już cos takiego porosło. Nasionka od karola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolRadom Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Drwalu śliczne małe potworki Ile nasionek wykiełkowało z tego pakietu, który Ci podarowałem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drwal Napisano 25 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 na oko ze 80 sztuk gdzieś wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorkowiec Napisano 25 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Karol a jak z tymi nasionkami , ty jkaos zbierasz czy cos?A czy mozna od Ciebie cosw takiego odkupic chciałbym tez lekko psróbowac z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhsnake0 Napisano 26 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 pacior w necie 100 sztuk kosztuje 2,5zł Karol rozdaje za darmo kwestia zakupu doniczek i odpowiedniego torfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolRadom Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Nasionka są darmowe Niestety zainteresowanie okazało się tak duże, że będziecie musieli trochę poczekać aż zbiore kolejne... Dla tych mniej cierpliwych jest allegro gdzie za 2 zł można kupić około 100 nasionek.Gdyby ktoś chciał otrzymać poradnik jak wysiewać i hodować Drosera oraz jak zbierać nasionka - mogę podesłać na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhsnake0 Napisano 28 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Ehhh... dziś nie przyszła do mnie paczka z nasionkami muszę czekać do jutra.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catalyst Napisano 28 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Snake u mnie też jutro będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drwal Napisano 28 Sierpnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 a mi już rosną. Ciekawe jak wy wytrzymacie 2 tygodnie oczekiwania na ich wzrost i pokazania się ich listków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi